Водещи новини

В Англия уважават успеха, образоваността е безспорна ценност

Кои качества ни помагат да постигаме целите си и да сбъдваме мечтите си една по една? Колко добре подготвен трябва да си, за да успееш на друго място, в друга държава?

Колко ценени са качествата ти там и как името ти започва да работи за теб, когато преди това си вложил в него редица отговорности, знания, амбиции, потенциал, характер и устремен поглед напред?
На тези и още въпроси отговаря в следващите редове младата българка Елисавета Радева, родена и израснала в Търговище, която днес гради своята кариера в столицата на Англия. С отличен успех тя придобива две бакалавърски степени в Американския университет в Благоевград – по „Журналистика и масови комуникации” и „Бизнес администрация”. Желаната специалност по магистратура – „Комуникации и предприемачество”,  отвежда Ели в Университета в Нотингам.  

Досега Елисавета Радева е посетила доста европейски държави: Испания, Ирландия, Холандия, Франция, Германия, Словакия, Унгария, Латвия, Швеция, Румъния, Гърция, Лихтенщайн, Португалия, Швейцария, Монако. Шотландия, Италия. Споделя, че всяка изучава с огромен интерес и любознателност и с удоволствие би опознала още по-добре Швеция. Привлича я и далечна Австралия.
– С какво те спечели Англия, за да й се довериш и да се развиваш там? Каква професионална позиция заемаш в момента?
– В Англия съм от септември 2011-а След завършването на Американския университет в България защитих магистърската си степен в университета в Нотингам. Избрах точно него заради специалността „Комуникации и предприемачество“, която беше моя цел, защото заема високо място в рейтинговата скала на университети на острова. След дипломирането си започнах работа във фирма за комуникации в Нотингам. Когато натрупах известен опит и самочувствие, кандидатствах за работа в Лондон. Приех предложението на международна шведска компания за телекомуникации. Позицията, която заемам, е акаунт мениджър. Избрах да уча и работя в Англия, защото си поставям високи стандарти относно качеството на образованието и живота, възможностите за реализация. Харесва ми, че тук съществува зависимост между успеха и личностните качества. Подготовката, положените усилия и възможностите ми дадоха резултата, на който сега се радвам.

– Би ли се върнала за постоянно в България?
– В настоящия момент не мисля за завръщане в България. Причината е съществуващата тенденция на отрицателна селекция, при която приоритетите за професионализъм и личностен потенциал се изместват от други критерии. Но изпитвам носталгия към родината – към красотата на природата и сезоните й…

          Била си част от студентска бригада в Америка, какво ти даде този опит и защо не предпочете страната на неограничените възможности?
          Като студент в Американския университет лесно получавах визи за работа в САЩ. Работата ми там в музеите за опазване на културното наследство бе основно в Ню Порт. Този опит обогати преди всичко лексикалната ми култура, трудовия ми опит, разшири моя светоглед.Учех се да организирам финансите, времето си, да взимам решения, да преценявам риска, да бъда лоялна към работодателите си. Продължавам да имам интерес към културата на тази държава, но не и да живея и работя там.

 – Какви са хората в Англия  през твоите очи?
В моите очи хората в Англия са любезни и толерантни. Ценят историята и традициите си. Уважават успеха. Не оказват намеса в личното ти пространство.

– За какво мечтае млада дама като теб?
-Като всеки млад човек, мечтая за сигурност по отношение на дом и пари. Мечтая за възможността да пътешествам и опознавам света и културните постижения на народите.

– Какво би пожелала на младите хора в България?
Образоваността е безспорна ценност в живота и е избор на всеки човек, който му гарантира път към успеха. Пожелавам на всеки да открие силните си качества, да ги развива и усъвършенства.
Интервю на Симона АЛЕКСИЕВА

Вижте още

Премиерът на РБългария защити розовото масло в Брюксел

Министър-председателят на РБългария акад. Николай Денков категорично защити българското розово масло и останалите натурални етерични …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.