събота , 27 април 2024
Участниците в семинара

Проблемите за климата, сигурността, дезинформацията и миграционната политика се обсъждаха на семинар в София

Политиката на Германия за Европа в контекста на европейската трансформация бе мотото на семинара с български и немски журналисти, организиран от Посолството на Германия в София съвместно с Европейската академия Берлин (ЕАБ).  Събитието бе в рамките на два дена в хотел „Балкан Палас София“ и Гьоте институт в столицата 

 В началото участниците, сред които бе и главният редактор на oshtepan.com Павлина Лалева, бяха приветствани от Щефан Рьокен, заместник – посланик на Федерална република Германия в България. Водещ на конференцията бе Мануел Кнап, ръководител- обучения в Европейска академия- Берлин.Лектор в панела „Европа в периода на епохален обрат. Време ли е за опазване на климата“ бе Бернхард Херман, член на Бундестага и член на Комисията по опазване на климата и енергетиката и в Комисията по въпросите в Европейския съюз. Акцентът бе върху все по-голямото значение на зелената енергия и инвестирането във възобновяеми източници. В дискусията бе застъпена и тезата за социалните последствия от закриване на енергийните централи – замърсители.
За новото позициониране на Германия в политиката за сигурност в периода на епохален обрат говори Ерхард Бюлер, о.з. генерал-лейтенант от Бундесвера. Промяната в стратегията е свързана най-вече с войната, която Русия води срещу Украйна. Обстоен коментар по темата направи и Йордан Божилов от Софийски форум за сигурност. 
Дезинформацията като политически инструмент бе темата, анализирана от доц.Ралица Ковачева, университетски преподавател и главен редактор на платформата Factcheck.bg, и Горан Георгиев, анализатор в Икономическата програма на Центъра за изследване на демокрацията. Въпросът с дезинформацията бе обсъждан и в Гьоте-институт в столицата с лектори Бойко Василев, водещ на „Панорама“ по БНТ, и Кристофър Неринг, гост-доцент в Софийския университет и автор в Дойче Веле.
Темата е особено актуална сега, в дигиталната ера, с бурното развитие на социалните мрежи, единодушни бяха лекторите. Тя е пряко свързана и с т.нар. хибридна война, придобила широки мащаби след военната агресия на Русия срещу Украйна и по време на Ковид кризата. За да не останат манипулирани, хората трябва да проверяват фактите, да се интересуват кой е източникът на информацията, дали е достатъчно надежден и с доказана обективност, бе една от препоръките. За да се предпазим от дезинформацията и фалшивите новини е необходимо също да се въведе обучение по тези въпроси в училище, смятат специалистите.
В дискусията за европейската миграционна политика лектори бяха Надине Билер от Изследователска група „Глобални въпроси“, Фондация за наука и политика, и д-р Атанас Русев, старши сътрудник в Центъра за изследване на демокрацията.

Участниците към края на семинара

Вижте още

Състезатели на СК „ОДИН“ спечелиха златни медали на Европейското по таекуон-до

От 15 до 25 април в Копер, Словения, се провежда Европейското първенство по таекуон-до. Част …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.