неделя , 28 април 2024
СНИМКАТА е предоставена от Пресслужбата на Правителството

Премиерът на РБългария защити розовото масло в Брюксел

Министър-председателят на РБългария акад. Николай Денков категорично защити българското розово масло и останалите натурални етерични масла на заседанието на Европейския съвет на 30 юни. Това съобщиха от Пресслужбата на Министерски съвет. По време на дебата по темата „Икономика“ акад.Денков е посочил съществен пропуск в проекта на Регламента за класифициране, етикетиране и опаковане на химикали (CLP), който поставя етеричните масла в графата на опасните химични смеси. Когато обсъждаме дали нещо е вредно, трябва да гледаме не само кое е веществото, а и каква е неговата концентрация. Именно от нея зависи дали веществото е опасно, или не. В текста на регламента, който се представя, думата „концентрация“ липсва, обяснил пред журналисти в Брюксел премиерът, който е световноизвестен учен в областта на химията и физикохимията.

Пред останалите лидери българският премиер е определил подготвяния европейски регламент като злоупотреба с науката. Той изрично е помолил председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен текстът да бъде прецизиран, защото не е научен, какъвто трябва да бъде, и е получил разбиране от нейна страна.

Преди това на заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство в Люксембург министърът на земеделието и храните Кирил Вътев настоя за изключването на етеричните масла от концепцията за комплексни вещества и те да продължат да бъдат класифицирани съгласно настоящите правила като вещества, а не като смеси. Позицията на България съвпада с тази на Румъния и Словакия и беше подкрепена от Франция, Словения, Италия, Унгария и Хърватия.

 

 

Вижте още

Обучителна визита в Норвегия по проекта „Активни граждани за енергийно независими общини”

От 17 до 20 април заместник-кметът на община Панагюрище инж.Стоян Бодуров е на обучителна визита …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.