събота , 27 април 2024

Днес се навършват 22 години от атентатите в Ню Йорк и Вашингтон

Атентатите от 11 септември 2001 г. са поредица от 4 съгласувани самоубийствени атаки срещу САЩ в градовете  Ню Йорк и Вашингтон.

Сутринта на този ден 19 терористи от ислямската военна групировка „Ал Кайда“ отвличат 4 пътнически самолета. Похитителите разбиват два от тях в двете кули близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк. За по-малко от 2 часа кулите се сриват до основи.

Терористите разбиват третия самолет в Пентагона – седалището на Министерството на отбраната на САЩ. Четвъртият самолет се разбива в открито поле в окръг в Пенсилвания, след като пътниците оказват съпротива, преди самолетът да достигне целта си във Вашингтон.

По официална статистика броят на загиналите при атентатите е 2 974 души, без 19-те терористи.Никой от пътниците в отвлечените самолети не оцелява. Основната част от жертвите са цивилни лица от 90 държави. Загиват също така полицаи, пожарникари и други спасителни работници.

Атентатите са едно от най-мащабните и трагични събития на 21 век, което повлиява силно в политически, психологически и икономически аспект не само САЩ, но и целия свят. Много държави по света засилват мерките за сигурност и въвеждат антитерористично законодателство. 

Разчистването на площадката на Световния търговски център приключва през май 2002 г. Възстановяването му се оказва сложно, тъй като възникват противоречия относно вида на новите сгради и тяхната конструкция. На 11 септември 2011 г. на мястото на кулите е открит Национален мемориал и музей на 11 септември. Непосредствено до мемориала през 2013 г. е завършен Световният търговски център. Пентагонът е възстановен в рамките на една година и до сградата е изграден мемориал през 2008 г. 

Вижте още

Жив си в нас, Апостоле!

Със свеждане на глава и минута мълчание десетки граждани на Панагюрище днес изразиха своята признателност …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.