понеделник , 20 май 2024
Водещи новини

Много млади хора се включиха в празничното ществие за 148 години от Априлското въстание

С празнично шествие от Историческия музей ДНЕС в Панагюрище започна честването на 148 години от Априлското въстание. Облечени в национални носии, в шествието се включиха десетки млади хора, които носеха 12-те знамена и портретите на героите от българското националноосвободително движенение, апостолите от Четвърти революционен окръг и членовете на Привременното правителство в Панагюрище.
Под звуците на химна на Република България, изпълнен акапелно от Надежда Ковачева – Гласът на България 2023, на исторически площад „20 април“ ВрИД кметът на община Панагюрище г-н Петър Каменски вдигна българския трикольор.
В църквата „Свето Въведение Бородично“ свещениците от Панагюрска духовна околия отслужиха благодарствен молебен.
Със силните слова на Вазов от цикъла „Епопея на забравените“, изпълнени от актьори на Театър „Българска армия“, и неувяхващите песни за България, изпети от трио „Тенорите“, край Вечния огън на Мемориален комплекс „Априлци“ жители и гости на общината изразиха своята признателност към саможертвата на онези, на които дължим свободата си.
Венци и цветя бяха поднесени от името на премиера и външен министър на РБългария Димитър Главчев, заместник председателите на Народното събрание Росица Кирова, Кристиан Вигенин и Никола Минчев, всички парламентарно представени групи, министъра на културата, областния управител, Общински съвет Панагюрище с председател Иван Лалов, общински съветници, официалната делегация от гр.Кавадарци – Република Северна Македония, образователни и културни институции, неправителствени организации и фирми, развиващи дейността си на територията на Панагюрище.
ЧЕСТВАНЕТО на годишнината от СЛАВНАТА ЕПОПЕЯ днес ще приключи с
национален митинг-заря от 20.30 часа на площад „20 април“.
На 2 май тържествата продължават в местността Оборище, където преди 148 години се е провело Първото българско народно събрание.

Вижте още

В Панагюрище се проведе Националният фестивал за хорово изкуство „България – една безсмъртна песен”

В Деня на Светите братя Кирил и Методий“ – 11 май, в Панагюрище се проведе …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.