четвъртък , 2 май 2024
Водещи новини

Над 850 000 в България са „маргинали“

В средата на тази делова седмица Министерският съвет обяви икономическите си мерки за справяне с последствията от COVID-19.

По време на брифинга финансовият министър Владислав Горанов, разяснявайки кои групи хора ще могат да се възползват от тях, каза: Тези граждани, които са маргинали и не попадат в нито една от описаните хипотези, те са социално изолирани и едва ли може да се направи много за тях. От изказването стана ясно, че за финансовия министър маргинали са самоосигуряващите се лица.
Да припомним кои се самоосигуряват. Това са хората със свободни професии или занаятчийска дейност по регистрация (журналисти, адвокати, консултанти, архитекти, експерт-счетоводители, одитори),
физически лица, упражняващи свободна професия; лица, които плащат патентен данък и не са еднолични търговци; едноличен търговец (ЕТ); собственик или съсобственик на капитала търговско дружество; регистриран земеделски стопанин или тютюнопроизводител; нотариуси; частни съдебни изпълнители; лицензирани оценители; експерти към съда и прокуратурата и т.н.
По данни на НОИ самоосигуряващите се в България са над 850 000 души. Всички те са работещи без трудово правоотношение и фиксирано месечно възнаграждение, но всеки месец внасят своите осигуровки.
По повод мнението на господин министъра публикуваме реакцията на адвокат Николай Хаджигенов,
който в своя фейсбук профил написа:
В рамките на ЕС, самоосигуряващи сме повече от 35 000 000 души.
Действащите адвокати в Република България – самоосигуряващи се лица, сме над 14 000, като всеки един от нас внася всеки месец дължимите осигуровки, данъци и прочие.
Съгласно тълковния речник:
Маргинал е Периферен, изхвърлен, на границата.
Маргинал, маргинален човек (от латински margo – край) – човек, който се намира на границата на различни социални групи, системи, култури, намиращ се под влиянието на противоречащи си норми, ценности и т.н. Маргинална група от хора – група, отхвърляща определени ценности и традиции на културата на групата, в която се намира и утвърждаваща свои собствени норми и ценности.
Самоосигуряващите се лица заплащаме данъци, такси, осигуровки и прочие, вземаме дейно участие не само в данъчния, но и в обществения живот на страната, т.е. обективно не е възможно да сме маргинали и социално изолирани само защото нямаме „работодател“, който да ги е освободил или изпитва затруднение по повод на кризата или не са социално слаби.
Предвид горното, намирам че с определянето ни като „маргинали“ и „социално изолирани“ и изключването ни от българската социална система от министър на финансите грубо нарушава правата ни, гарантирани от Конституцията, Хартата за закрила правата на човека и Закона за защита от дискриминация, като намираме, че спрямо нас е налице тормоз и дискриминационно третиране, основано на белезите по чл. 4, ал. 1 ЗЗДискр. – лично или обществено положение.
Не смятам да позволя на никого да ме използва, като дойна крава, особено на държавен служител, какъвто е министъра на финансите, чиято заплата идва от нашите, на маргиналите данъци!“
Тази вечер (27 март) в студиото на „ПАНОРАМА“ по БНТ Горанов каза, че бил изненадан как е разбран от публиката, защото нямал предвид самоосигуряващите се, а тези, които нямали дори лични карти, а само ЕГН. Господин министърът вметна, че е склонен да се извини, но …

Вижте още

Премиерът на РБългария защити розовото масло в Брюксел

Министър-председателят на РБългария акад. Николай Денков категорично защити българското розово масло и останалите натурални етерични …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.