четвъртък , 2 май 2024
Водещи новини

Културните и творческите сектори са пострадали силно от строгите мерки за обществено здраве. Паричната помощ трябва да стигне и до тях

Одобрената на 26 март Инвестиционна инициатива в отговор на коронавируса, след като бъде одобрена и от Съвета на ЕС, ще предостави общо 37 милиарда

евро за подпомагане усилията за справяне с пандемията от COVID-19, социалните и икономически последици от въведените мерки за опазване на общественото здраве, каза председателят на комисията за култура и образование в Европейския парламент Сабине Ферхайен (ЕНП, Германия).
Приветстваме тази новина, но това е само една част от отговора. Културните и творческите сектори в цяла Европа бяха опустошени от въздействието на строгите мерки за опазване на общественото здраве, което доведе до отмяна на концерти, затваряне на театри, музеи и кина, спиране на филмови и телевизионни предавания,заяви Сабине Ферхайен. И продължи:
В рамките на Инвестиционна инициатива в отговор на коронавируса държавите членки ще могат да използват средства от структурните фондове за подпомагане на малки предприятия и схеми за заетост. Предприятията и хората от културния и творческия сектор, чийто поминък е под екзистенциална заплаха, задължително трябва да получат достъп до тази финансова подкрепа. Моето послание до държавите членки е ясно – тези пари трябва незабавно
да стигнат до културния сектор.
Приветствам също така бързия отговор на Комисията на исканията на държавите членки за отклоняване от правилата за държавна помощ в подкрепа на предприятията, които са в затруднение. Тук отново подчертавам, че културните и творчески индустрии са сред онези, които са най-уязвими и сега се нуждаят от финансова подкрепа. Призовавам държавите членки да гарантират, че финансовата подкрепа на национално ниво ще достигне до тях.
Комисията по култура и образование застава зад културния и творческия сектор в тези трудни времена. Ще продължим да следим внимателно развитието на ситуацията и ще направим всичко възможно, за да мобилизираме по-нататъшната подкрепа за тези важни сектори.
 На 26 март Европейският парламент одобри три спешни предложения като част от съвместния отговор на ЕС срещу пандемията от COVID-19.
Инвестиционна инициатива в отговор на коронавируса е предназначена за пренасочване на 37 милиарда евро от наличните фондове на ЕС за граждани, региони и държави, засегнати най-силно от пандемията от коронавируса. Инициативата беше приета от Европарламент с 683 гласа „за“, 1 глас „против“ и 4 гласа „въздържал се“.

Вижте още

Премиерът на РБългария защити розовото масло в Брюксел

Министър-председателят на РБългария акад. Николай Денков категорично защити българското розово масло и останалите натурални етерични …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.