Водещи новини

В Ирландия учители от СУ „Нешо Бончев“ – Панагюрище се обучаваха как да се превърнат училищата в подходящи за бъдещето на децата

Двама учители от СУ „Нешо Бончев“ преди дни се завърнаха от своето двуседмично обучение в Алфа Колидж, Дъблин, Ирландия, 

в изпълнение на дейност 1. Образование в 21-ви век – Превръщане на училищата в подходящи за бъдещето на децата по програма Еразъм+. Учителите по английски език Силвия Бобекова и Антонина Футекова активно участваха в курс в престижния колеж за времето от 16 до 27 юли т.г. 

Пред oshtepan.com двете споделиха:
„Обучението се проведе в две направления – сутрешни сесии, съпроводени с уъркшопове, и следобедни сесии, имащи за цел опознаване историята, литературата и културата на Ирландия, както и развиването на комуникационните умения, като едно от основните умения на 21-век.
В първата седмица от обучението обстойно бяха обсъдени теми за различните аспекти на образованието в 21-ви век. Най-напред бяха представени различните теории, теоретици и методологии в образованието, които имат пряко отношение към съвременното училище. На пръв поглед скучна теория, която обаче има и днес пряка връзка с реалността.

В следващите дейности беше дискутирано как учителите да се самоанализират и виждат своите силни и слаби страни, с цел да изградят доверие. Не по-малко интересни бяха темите за концепциите на автономно образование, предизвикателствата при изучаване на различни образователни области чрез чужд език, преподаване в среда с ограничено наличие на ресурси. Изключително ценно беше споделянето на опит с колеги от Европа за междукултурните различия и важността на интеркултурализма за кариерното развитие на учениците в близко бъдеще. Всички се обединиха около идеята, че въпреки проблемите, които срещат в своята практика, те могат да допринесат за това да бъдат отговорни европейски граждани и заемат активна гражданска позиция.   
През втората седмица бяха застъпени доста важни ежедневни теми, сред които разработването на зеленчукова градина в училище, постоянна поддръжка с учебна цел и премакултура (от фермата до масата); участие в реален проект и проектно-базираното обучение ПБО, както и разликите между двете. Ученето чрез участие в реален проект или разглеждане на реален настоящ проблем (обучение, базирано на проблем) надгражда уменията на младите хора да мислят по-реално и да се включват в действителни житейски ситуации, да развиват своите умения за критично мислене посредством задаване на провокиращи въпроси. В съвременното образование, с цел развиване на уменията на 21-ви век и превръщане на училищата в подходящи за бъдещето на децата, не бива да подминаваме безкрайната гама от технологични ресурси за ученици и учители. Те дават безброй възможности за съвместна работа в екипи и междуекипна работа.
Автономното учене и преподаване са от особена важност в съвременното образование – да бъдеш по-автономен учител е цел. Важно е учителят да се превърне от експерт във фасилитатор. Всички сме заобиколени от безкраен брой ресурси, четем даже много повече от преди – просто трябва да поощряваме и напътстваме учениците сами да достигат до информацията.

Следобедните сесии бяха повече от уникални, наистина единствени по рода си. Незабравими за нас ще останат посещенията в интерактивните музеи, в които гидове професионалисти те потапят в дълбоките води и те карат не само да потънеш в действителността, а и да я съпреживееш.
Някои от тези места бяха:
         Националният музей на Ирландия, в който изложбите са постоянни. Има голямо разнообразие на теми, включително живота в ЕгипетИрландия на Викингите, както и извоюването на независимостта на страната. Най-зрелищните експонати са сред реликвите от бронзовата епоха.
  Ирландската национална галерия, която притежава световна колекция от ирландско и европейско изобразително изкуство.Тя се състои от приблизително 15 000 произведения на изкуството от 13 до 20 век. Има творби, представляващи всички големи европейски школи по изкуства през този период, и работа на всички велики европейски майстори, най-изчерпателната колекция от ирландско изкуство в света.
  Библиотеката Честър Бийти, която не е просто книги, а съкровища от изгубени цивилизации  
 https://wol.jw.org/bg/wol/d/r46/lp-bl/2004688
  Музеят на науката в Тринити колидж – Марсариум, където попадаш на Марс и усещаш живота в реалност.
  Откритият музей-градина създаден от две сестри с образователна цел    http://www.airfield.ie/
   Градската поща GPO (General Post Office), чиетои здание е символ на ирландския национализъм от 1818г.
   Музеят на писателите – Самюел Бекет, Оскар Уайлд, Джеймс Джойс, Джонатан Суифт, Джордж Бърнард Шоу, повечето завършили Тринити колидж.
Уикендите бяха изпълнени с организирани мероприятия с колеги от престижни европейски училища, където социалните контакти дадоха възможност за отваряне на нови врати и по-нататъшна кооперативна дейност.
Благодарни сме на професионалистите в Алфа Колидж – колеж с традиции и съвременно образование, които създадоха тази програма, работеха с ръце и сърце, всеотдайно се раздаваха, за да покрият максимално нуждите на съвременните европейски учители и ученици.“
Европейският проект „ТИМ – Технологии и Иновативни Методи“ по програма Еразъм+, КД1, секция „Училищно образование“ има за цел да повиши качеството в образованието и да квалификацира на по-високо ниво педагогическите специалисти. Стойността на проекта е 29 524 евро и изпълнението му започна на 1 юли. 
Учителите от СУ „Нешо Бончев” ще се включват в разнородни дейности в продължение на 15 месеца. 

 

Вижте още

Премиерът на РБългария защити розовото масло в Брюксел

Министър-председателят на РБългария акад. Николай Денков категорично защити българското розово масло и останалите натурални етерични …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.