Водещи новини

Представители на МИГ от 9 страни обмениха опит в Панагюрище

С панагюрски тутманик, мармалад от рози, локум с рози, мед, бонбони с екстрат от рози, червено и бяло вино, грозде, луканка, кисело мляко,

произведени в Панагюрския край, бяха посрещнати на 12 октомври в Историческия музей гости от 9 страни, участващив Международната конференция  „10 години ЛИДЕР в България“.
Нейн организатор бе Министерството на земеделието, храните и горите, а поводът 10 години от прилагането на подхода „Лидер“ – един от важните инструменти на Европейския съюз за развитие на селските райони.
Част от програмата на конференцията включваше посещение на три от Местните инициативни групи в България, прилагали успешно подхода „Лидер“ през периода  2007 – 2013 г. Една от тях е МИГ „Панагюрище, Стрелча, Лесичово“, основана през 2006 година. Нейн изпълнителен директор е Лучко Македонски, който припомни, че първият официален договор за реализация на стратегията на МИГ
е подписан на 13 октомври 2006 г.


Гостите приветства кметът , който на община Панагюрище Никола Белишки, който каза, че подходът ЛИДЕР е бил изключително добра и ползотворна форма за българските общини.

Възможностите за сътрудничество между местните инициативни групи в областта на туризма бе темата, по която присъстващите обмениха опит и идеи. Лучко Македонски каза, че в периода 2007-2013 година основните приоритети за МИГ „Панагюрище, Стрелча, Лесичово“ са били розопроизводството, преработката на рози и туризмът, като са разгледани 106 проекта, от които 86 с били одобрени и финансирани. Голяма част от тях са били на частни бенефициенти и земеделски производители. Като лоша практика Лучко Македонски посочи разработените от МИГ „Панагюрище, Стрелча, Лесичово“ два международни проекта в сферата на туризма, които по различни причини не са били реализирани. Единият е бил свързан с развитието на Коридор 8, а другият е бил в сферата на местните храни и продукти. Македонски очерта идеите на МИГ „Панагюрище, Стрелча, Лесичово“ за новия програмен период  2014-2020, стратегията за който е с бюджет около 7 милиона лева. Сред приоритетите са културно-историческият туризъм СПА туризмът.
Успешно реализираните проекти в областта на туризма споделиха участниците в конференцията от Гърция, които имат опит с три стратегии и в момента работят по четвъртата, чийто бюджет е близо 12 милиона евро.
Участниците в международната конференцията „10 години ЛИДЕР в България“ разгледаха дестилерията за етерични масла на панагюрската фирма „ИНА“ ЕООД.

Вижте още

Премиерът на РБългария защити розовото масло в Брюксел

Министър-председателят на РБългария акад. Николай Денков категорично защити българското розово масло и останалите натурални етерични …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.