Туристи посещават и българската база на Антарктида, каза проф.Христо Пимпирев при срещата си с панагюрци

В изключително увлекателния си разказ пред панагюрска публика директорът на Националния център за полярни изследвания проф.Христо Пимпирев

 съобщи, че напоследък повече от 15 000 души годишно посещават Антарктида. Част от тях ходят и на българската база, в която една от големите атракции е православният параклис.
В музикалната зала на читалище „Виделина-1865“ проф.Пимпирев поднесе по забавен начин историята около Първата национална антарктическа експедиция през 1987/88, в която той участва. Всичко започнало с посещение на английски учен в България и последвалото от Христо писмо до него. Отговорът на молбата в писмото дошъл бързо и бил положителен. „Колелото на късмета“ се завъртяло и наред с всички високо развити страни днес България е една от 29-те държави, които участват в управлението на ледения континент. Страната ни става пълноправен член през 1998 г. Континентът се управлява по модела на бъдещето – с консенсус, акцентува проф.Пимпирев и обясни, че Антарктическият договор наподобява този на Европейския съюз. Още 30 страни са подписали Договора, но не са членки. Последната държава, която е приета преди 10-ина години, е Чехия.
Ръководителят на ежегодните национални научни експедиции до Антарктика и председател на Българския антарктически институт направи обзор за развитието на четвъртвековната българска антарктическа програма, като подчерта сериозната помощ на Испания.

Проф.Пимпирев каза, че Панагюрище също има ярка диря в българското присъствие на Антарктида, и благодари на „Асарел-Медет“ АД да дарената високопроходима машина. Можем да се мерим с великите сили, както норвежецът Руал Амундсен, който преди повече от век първи стъпва на ледения континент, като изпреварва с месец англичанина Робърт Скот, коментира проф.Христо Пимпирев, който е първият българин, развял българското знаме на Южния полюс. Той стъпва на най-южната точка на планетата като част от състава на международна експедиция, посветена на 100-годишнината от покоряването на ледения континент.
Пред панагюрската публика на 10 април проф.Христо Пимпирев и д-р Никола Петков, който е участвал в 17 експедиции до Антарктида, прожектираха филмче за 25-годишната история на българската база на Антарктида.

Там се поема обща отговорност и всеки работи по научните си проекти. Антарктида е като друга планета. Все едно си на Марс. Там температурата е минус 90 градуса. Там е един нов свят, по-хубав свят“, заяви проф.Пимпирев.
Той съобщи, че сега България кандидатства за 70 милиона финансиране по европейска програма, за да се построи на Антарктида научна лаборатория и се купи кораб.
Мария Бегова, ръководител на Литературния салон „Виделина“, инициатор и организатор на срещата, при представянето на научния полярен изследовател в началото показа 5-те му книги и 3 карти на ледения контитент. Накрая г-жа Бегова подари на проф.Пимпирев бутилк класно червено вино и като сувенир малко бухалче с пожелание за здраве и духовно развитие. Гостът върна жеста, подарявайки на читалището плакет и последната си книга „Антарктически дневници“.

Вижте още

Днес църката почита Св. Сава Освещени

Православната църква посвещава 5-ти декември на светеца Св. Сава Освещени, построил в края на живота …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.