събота , 27 април 2024
Моменти от състезанието СНИМКИТЕ са предоставени от Лайънс клуб - Панагюрище

Димитър Бакърджиев и Йордан Михайлов са победители в „Буквоплет“ и продължават в националния кръг

ДНЕС, 23 март 2024 година, в залата на Община Панагюрище се проведе финалното състезание по правоговор и правопис на българския език за второкласници „Буквоплет“, което се провежда за четвърти път в община Панагюрище по инициатива на Лайънс клуб – Панагюрище с любезното съдействие на Регионалния инспекторат по образованието, гр. Пазарджик, и Община Панагюрище.

„БУКВОПЛЕТ“ е създаден от група младежи от Лайънс клуб Русе –Север през 2013 години, а в Панагюрище се провежда от 2018 година.

В предварителните училищни кръгове участваха над 100 деца от пет училища в Панагюрище, Стрелча и с. Попинци. За финалния кръг се класираха 20 участници, между които трябваше да бъдат определени победителите, които се класират директно за финала.

Уважаемото жури, което следеше за точното спазване на правилата на състезанието, беше в състав: г-жа Галина Цанева – председател на журито, старши експерт по български език и литература към РУО, гр. Пазарджик; г-жа Валентина Стоянова – начален учител, и г-жа Спаска Арбалиева – старши учител. Учениците на двете учителки се класираха за финал на състезанието през миналата година.

След химна „Върви, народе възродени“ участниците бяха посрещнати на сцената от президента на Лайънс клуб – Панагюрище д-р Николай Николов, който каза, че всички те вече са победители, щом са на тази сцена. 

Състезанието протече в три кръга. В първия участниците буквуваха думите, които изтегляха, а при грешка отпадаха, докато останат 11 деца.

Във втория кръг буквуваха думата и съчиняваха изречение с нея – така, че да се разбере дали знаят нейното значение.

В третия кръг двамата най-силни участници трябваше да попълват празното място в изречение, като след това я изписват.

Достойното представяне на участниците в трети кръг даде основание на журито да присъди две първи места: Димитър Михайлов Бакърджиев от СУ „Нешо Бончев“ с преподавател Десислава Калугерова и Йордан Георгиев Михайлов от ОУ „Проф. М. Дринов“ с преподавател Мариана Хаинова.

Двете деца ще се състезават на Националния кръг, който също ще се проведе в нашия град.

Книжки с приказки в интересни раници с логото на „Буквоплет“ и на Лайънс клуб получиха всички участници, а победители получиха и парични награди. Подаръци получиха и всички учители, благодарение на които беше възможно да се осъществи състезанието.

Лайънс клуб – Панагюрище благодари на всички, които помагаха със сърце и душа на организацията, на децата, родителите и учителите, на журито!

 

 

Вижте още

Отборът на „Войводите“ с 3 победи в областното футболно първенство

Поредно безапелационно представяне на младите надежди от отбора на „Войводите“ в първенствата на БФС в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.