Водещи новини

Символът @ за първи път е употребен от българи

Този символ датира още от 14 век,но различните нации го употребяват  в различен смисъл.

Най-ранната документирана употреба на символа  @ е в български препис на гръцка хроника от 14 век, пише ВВС. Ръкописът се съхранява в библиотеката във Ватикана , а @ е използван като първа буква в думата „Амин“ , с която завършват молитвите. Мистерия е защо символът е използван точно в този контекст.
Днес  @  вече е символ на интернет ерата , защото се използва за означаване на имейлите, но има широка употреба и в социалните мрежи. Въвеждането му в интернет езика е благодарение на Рой Томлисън, който се смята за изобретател на електронната поща.
Той за първи път използва @ като разделител между името на потребителя и адреса, на който кореспонденцията трябва да бъде изпратена. Това се случва преди повече от 40 години, когато  Томлисън работи в мрежа с общо три компютъра.
Изследователят Кейт  Хюстън  разказва пред ВВС ,че символът се е използвал често при печатарите през 19 век. Той е означавал, че всичките тези книги /вестници могат да се купят за тази цена.
През 2000 г италианският академик  Джорджо Стабиле  публикува своето изследване за символа, което установява,че всяка нация го използва в различен смисъл. На турски означава роза, за норвежците е свинска опашка, за гърците е символ на малко пате, докато за унгарците е червей.
Французите, испанците и португалците го използват за означение на своя старовремска мерна единица за тежест и обем, а за италианците това е символ за амфората, която в Античността също е била мерна единица за количество.
Но най-ранната документирана употреба на символа @ се оказва на български език в религиозен текст  близо 200 години преди това. Той е от 1345 г и се съхранява в Апостолическата  библиотека  във Ватикана.
ИЗТОЧНИК: economic.bg

Вижте още

Премиерът на РБългария защити розовото масло в Брюксел

Министър-председателят на РБългария акад. Николай Денков категорично защити българското розово масло и останалите натурални етерични …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.