четвъртък , 25 април 2024

Кметът на село Поибрене Иван Пандуров: Поибрене е пример за етнически мир

– Краят на мандата е време за равносметка. Вашата каква е, г-н Пандуров?
Спокойно мога да кажа, ако си направя една хронология, в първия мандат се случиха повече неща.

В ромската махала успяхме да направим водопровод за 50 къщи, семействата в които в 21.век носеха вода с тубите на ръка, нямаха вода да се измият. Трябваше елементарни хигиенни условия да им бъдат създадени. Към настоящия момент хората имат перални, бани и т.н., което е много голям плюс за тях. През тези първи четири години, като кмет на Поибрене беше направен и на 60-70% пътя към ромската махала – да го бетонираме и ще се върна на предишните си думи, че в 21.век хората ходеха в калта. Малко по малко, предвид на оскъдния бюджет, продължаваме на етапи да го правим и се надявам, че в недалечно бъдеще ще го завършим. Бюджета на фона на този на общината е малък – по 30 000-40 000 лева за селата, мисля че не е нормално. И мога да дам една препоръка евентуално за бъдещия кмет на общината и Общинския съвет, който бъде избран, да помислят този бюджет да стане поне двоен. Защото в крайна сметка и нас ни избират и ние искаме да се случи нещо по селата и хората в тях да могат да живеят нормално.

-Какво показва анализът Ви, кой от двата ви досегашна мандата е бил по-труден и защо?
-Не мога да отлича кой от двата мандата е бил по-лесен или по-труден, по простата причина, че по-лесно се работи, когато имаш сериозен бюджет, за да може нещо в селото да се случи.

-Какво бихте искал да свършите в следващо управление, в случай, че се кандидатирате и спечелите предстоящите през октомври избори?
-Основното, което бих направил е разрешаване на проблема с прословутия ток в ромската махала. Хората да имат нормални електромери и нормални ел табла, защото към момента над махалата е една паяжина от жици, която рано или късно, не искам да пророкувам, може да доведе до нещастен случай.
Друг приоритет в работата ми ще е ремонт на банята, за който от две години се боря да се отпуснат някакви средства и сега в капиталовия списък са предвидени около 8500 лева за козметичен ремонт. Но остава проблемът с тръбите за вода на банята, които са метални и през годините от сярата са изгнили. Един по-сериозен ремонт би струвал около 15-20 000 лева, включващ подмяна на тръбите с такива от PVC. Има за изкърпване и много улици, които по една или друга причина, опитвайки се да правим нещо със средствата за капиталови разходи, са в недобро състояние. Ще се търсят възможности и за изграждането на пречиствателно съоръжение за две улици, на които изградихме канализация. Трябва да продължат усилията за 100% смяна на ВиК мрежата, за което имаше изготвен и внесен проект. При наводненията от 2005 година бе установено, че тръбите са едва ли канцерогенни и затова такава реконструкция е наложителна.

-Като кмет на предимно ромска общност, Вашата работа като кмет е с по-специфичен характер от тази на колегите Ви. Какви са взаимоотношенията с избирателите Ви, за какво ви търсят, намирате ли, че са онеправдани на фона на други населени места от общината?
-Мога да кажа, че срещам трудности, но те не са от този характер дали лесно се работи или не, с ромите, защото проблеми си има винаги. Но като цяло с моите избиратели, които не мога да кажа, че са само роми, защото има и доста българи сред тях, на фона на тежката ситуация в държавата, Поибрене е пример за етнически мир. Неслучайно в Поибрене се прави за втора година фестивалът „Различни сме, но сме заедно”. Така че, аз в рамките на тези два мандата нямам конфликт между роми и българи, имам претенции, че при нас нещата са нормални.

-В какво виждате потенциала за развитие на село Поибрене и кои са пътищата за осъществяването му?
-Ако има средства, много неща могат да се случат. Имал съм идеи да се отвори цех за шивачки, в селото да създадем условия да работи фирма за рекламни материали. В Поибрене основно населението е застаряващо, като изключим ромите, които са млади, но за съжаление не можем да им подсигурим постоянна работа и те предимно разчитат на сезонна заетост. Положението е тежко не само при нас, а и при другите села вероятно, защото младите ги няма. Затова и един съвет към управляващите – да обърнат малко повече внимание на селата, а не да се сещат за тях само по време на избори. Давам ви пример с общината – 1/3 от избирателите са в тях.

Вижте още

Ние сме мястото, където ще се зароди новият свят, убедена е писателката Румяна Халачева

На 12 декември в Общинска библиотека „Стоян Дринов”в Панагюрище се проведе среща с Румяна Халачева, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.