Водещи новини

Учителството е състояние на духа, казва номинираната за Учител на годината Зорка Кисьова

Г-жо Кисьова, кое обичате най-много в работата си като педагог и кое бихте искали да промените?
Днес училището е изправено пред много сложни въпроси, много родители се чувстват

измамени в очакванията си. Лесно е да обвиним образователните институции, но по-добре е да се запитаме какво точно очакваме от училището и образованието на нашите деца. Учението представлява „знание в действие“, защото се придобива едно безценно качество, което прави личността силна, значима и независима. Трупаме знания, за да станем пълноценни хора. По този начин нашите дела, мисли и идеи остават в литературата, историята, науката и изкуството.
Училището разкрива „тайните“ на знанието. То крие в класните стаи свят, в който властват човешките мисли и вечната християнска същност.

Какво са за Вас училището и преподаването?
Училището е неизменна част от днешния свят, без него едва ли бихме били това, което сме. То е пазител на знанието, духовна хармония и сила, защото народността не пада там, „гдето знанието живей!“
В образованието има място за традиции, но трябва да има и свежест – нови подходи, идеи, системи; учителят трябва да бъде иноватор, да поднесе знанията по интересен начин; да умее да приковава вниманието и поражда любов към материята, която преподава; да умее да плени сърцата и умовете на учениците, за да може да се докосне до любопитството им; да умее да създава връзка с учениците си; да бъде съпричастен с техните чувства и емоции; да има положителен поглед в живота и да съумява да запазва позитивизма дори в негативните ситуации.
Учителят трябва да бъде различен, да има нестандартни начини на преподаване, за да се наслаждават учениците на часовете му и биха го търсили за съвети, нови идеи и съдействие. Учителството не е просто професия, то е състояние на духа и живот, посветен на децата.

Като какъв определяте подхода си към учениците си? На какво се стремите да ги научите?
-Традиция и иновация, креативност и творчество!
Учителят е един от най-важните хора в живота на детето. На него се пада трудната задача да изгради детето като личност, да го образова, да го социализира.
Да си добър учител е да можеш да учиш децата с любов, много търпение и разбиране, да си професионалист, да си готов да се отдадеш безрезервно.

Нуждае ли се образователната система от реформа или настоящият модел има достатъчно положителни страни?
Много реформи са направени досега в образованието, но, според мен, трябва да се създават учебни предмети, които действително да подготвят учениците за живота.
Учениците да се обучават на етика. Училището да е място, където се възпитават висши добродетели, да спомага за емоционалното, умственото, нравственото и духовното здраве на децата. Не е необходимо те да изпитват стрес, а да го посещават с желание. Не е необходима ненужна информация, която няма да използват до края на живота си. Училището да е място, което да се посещава с интерес и радост, а игрите и забавленията да са водещи.
Да не се закриват училища – това да бъде водеща стратегия на държавата.

Изпитвате ли удовлетворение от работата си на Учител?
Учителят напомня за лъчите на слънцето. Тръгва от ослепителната светлина, за да стигне и стопли сърцата на децата. Учителската професия е трудна, но в същото време уникална с това, че развива човешката личност, вгражда не сянката, а сърцето си. Той дава душата си и никога не се щади.
Бог е дарил всяко дете с талант! Задачата ми е да стимулирам детето в търсене на силните му страни, да насочвам развитието му в тази насока. Играта – присъства в уроците ми, за да среща децата с новото, да ги прави щастливи и жизнерадостни. Така училището се превръща в място, където се възпитава любознание.

Какви са мечтите Ви в личен и професионален план?
Пътят към големите мечти минава през малките ежедневни радости от успехите на учениците ми, а те са градивната част от нравственото и морално ми извисяване.
Радостта в очите на децата е като вълшебството и неповторимостта на Северното сияние!

Г-жа Кисьова оставя трайна следа у учениците  
 
Златка ПАРПУЛОВА, Учител на годината през 2013 год.
 
Г-жа Кисьова успява да запази любовта си към децата и учебния процес. Оставя трайна следа в умовете на учениците си заради креативността и разбирането, които проявява към тях. Изисква значителни постижения от своите ученици и не приема посредствени резултати. Вярва, че всеки ученик може да надмине своите въображаеми ограничения. Децата усещат тази вяра и работят с нея, за да я реализират.
Г-жа Кисьова и г-жа Ракова са прекрасни колеги!
Пожелавам им много здраве и още повече успехи!

Вижте още

Ние сме мястото, където ще се зароди новият свят, убедена е писателката Румяна Халачева

На 12 декември в Общинска библиотека „Стоян Дринов”в Панагюрище се проведе среща с Румяна Халачева, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.