Водещи новини

Обучават педагози от всички училища

От днес, 15 юли, в 28 региона на страната стартират обученията на учители по три от темите на проект „Квалификация на педагогическите специалисти”, ОП „Развитие на човешките ресурси” с бенефициент Министерство на образованието и науката.

Дейностите по организация и управление на започващите обучения се изпълняват от Националния институт за обучение и квалификация в системата на образованието (НИОКСО),  партньор по проекта. В първия етап на обученията — от 15 юли до 9 септември т.г., ще участват 5 382 учители. Общият брой на учителите, които ще преминат обучение по първите три теми, е 19 000.
От всички училища и детски градини, в които се осъществява интегрирано обучение на ученици със СОП, ще се обучават екипи от трима човека с общ брой обучаеми – 4800. В Панагюрище в ОУ „Проф. Марин Дринов” се обучават деца със СОП.
От всяко средищно и защитено училище се обучава екип от трима човека, а от останалите училищата – по един човек, които ще служат като мултипликатори след обучението си. Общият брой обучаеми по тази втора тема е 4 500 учители, съобщават от МОН. В община Панагюрище няма защитено училище, но средищни са СОУ „Нешо Бончев”, ОУ „Проф. Марин Дринов” и  ОУ „Отец Паисий” в с.Попинци.
Третата тема е „Обучение на педагогически специалисти за формиране на знания, умения и компетентности за оценяване на учениците”, която касае всички учебни заведения и по нея нови знания ще придобиват 9700 души. От МОН уточняват, че тук от всяко училище ще се обучат екипи, чиято численост се определя от вида на училището на принципа – по двама души за образователна степен: начално училище – двама души, основно четирима души, СОУ – шест, гимназия – двама.

Вижте още

Ваканциите на учениците през 2024 година

МОН публикува предстощяите ваканции и неучебни дни през 2024 г. Първата ще е междусрочната, която …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.