Панагюрската болница ще работи по „Спри и се прегледай”

Всеки момент в Многопрофилна болница за активно лечение „Събо Николов” ще започнат безплатните изследвания за профилактика на рак на дебелото черво и рак на маточната шийка. От лечебното заведение уточниха, че третото изследване – с мамограф за рак на млечната жлеза, към момента не може да бъде извършвано от тях.

Изследванията са на база сключен договор между „Събо Николов” и Министерство на здравеопазването по проекта „Спри и се прегледай”.
Право на безплатните изследвания имат хората, получили покана от Националния скринингов регистър към здравното министрество. Те са избрани на случаен принцип и за област Пазарджик са над 5500 души.
Регионален координатор на проекта за Пазарджишко е Ирина Атанасова. На 8 юли Българската национална телевизия съобщи, че до момента около 1200 души са преминали прегледите и изследванията при планирани за обхващане над 400 000 души.
Различни източници посочват, че всяка година в България се регистрират над 4600 нови случая на рак на дебелото черво. Между 1100 и 1200 жени у нас заболяват годишно от рак на маточната шийка. Смъртните случаи са между 350 и 400 всяка година. В световен мащаб пък ракът на гърдата се определя като най-широко разпространеното онкологично заболяване сред жените и е на второ място като причина засмъртността при тях.

Вижте още

Въвеждане на противоепидемични мерки в област Пазарджик се очаква от 26 януари до 3 февруари

Областният управител Валентина Кайтазова и главният секретар на РЗИ Пазарджик д-р Зоя Шошева проведоха на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.