Концепции за интегрирани териториални инвестиции обсъдиха на областното си съвещание председателите и секретарите на читалища в област Пазарджик

В последния ден на август в читалище „Христо Ботев-1897 г.“ в град Пазарджик се проведе  областното съвещание за Регионалната читалищна колегия. То продължи близо четири часа, въпреки жегата и интензивната работа в залата.    

       Форумът имаше предварителна работна програма с акценти: държавно читалищно финансиране през 2023 г. и механизми за разпределение на субсидиите за развитие на читалищата, и организационно-методическа подкрепа на инициативите в  Регионалната мрежа, посветени на 20 години Конвенция 2003. Едновременно с това  даде широко пространство за „горещи“ въпроси, информация и теми. Екип на ОИЦ – Пазарджик представи възможности за изготвяне на концепции за интегрирани териториални инвестиции в партньорства – в подкрепа на устойчивото развитие на регионите. Подход, позволяващ участие на читалищата с идеи за последващо разработване на проекти.

       Председателят Радослав Пешалов, на ОИЦ – Пазарджик и експертът Петя Василева от Центъра гостуваха на читалищния форум. Само ден – след проведената в Пленарна зала на Община Пазарджик, Кръгла маса по темата. С цел запознаване с процедурата по изготвяне и селектиране на концепции за интегрирани териториални инвестиции, обсъждане на възможни партньорства между читалищата и останалите бенефициенти по програмите за устойчивото развитие на регионите и получаване на координати за връзка с потенциални партньори.

       В дискусията се споделиха идеи от участниците в читалищното съвещание: как интегрираните инвестиции биха могли да решават проблеми и на читалищата, свързани с техните сгради, сцени и дейности. Не в частност, а като комплексен интегриран подход –  в полза на подобряването на инфраструктурата, околната среда и жизнения стандарт в област Пазарджик. Обсъдени бяха широките аспекти като: енергийна ефективност, култура, туризъм, мерки за обучения /в което читалищата са фактор/, доброволчество, социални дейности, включване на маргинализирани групи и други. Такива, които биха могли да се подкрепят финансово чрез инструмента Интегрирани териториални инвестиции.

       Като резултат започнаха инициативи по свързване в партньорства в Читалищната мрежа, с разбирането на важността от създаването им за по-високата оценка на Концепциите за интегрираните териториални инвестиции и за изпълнението на успешни проекти, след одобрение.

       След така активния диалог, свързан с новия подход за кандидатстване по проекти за по-мащабни дейности, обединени от обща идея между партньори – разговорът за читалищните субсидии през 2023 г., мина леко.  

       ИНФОРМИРА: инж. Радка Енчева-Кочева, РЕКИЦ „Читалища“ – Пазарджик

СНИМКИ: Ваня Трендафилова, НЧ „С. пПробуда-1927“, с. Варвара

Вижте още

Мария Бегова ще получи общинската награда“Любородие“

Общинската награда за краеведческа дейност „Любородие“ ще бъде връчена на 19 април 2024 година от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.