събота , 27 април 2024

Илия Анчев за ФК „Оборище“: Корабът потъва бавно, но сигурно

На 31 август се проведе Общото  събрание на ФК „Оборище“, който напоследък се тресе от скандали. В дъното  стои кметът на общината Никола Белишки, обяви публично преди дни освободеният внезапно треньор Ивайло Аспарухов. Преди 3 месеца пък Илия Анчев, който беше 11 години начело на Управителния съвет на клуба и 33 години част от него, обяви, че се оттегля от управлението. Потърсен от местните медии за коментар относно настоящето и бъдещето на ФК „Оборище“, Илия Анчев коментира:

Илия Анчев
СНИМКАТА е архив на oshtepan.com от над 10 години

След проведеното Общо събрание на ФК „Оборище“ чух и видях неща, които ме озадачиха и които не изглеждат никак добре. Първите точки бяха свързани с приемана отчета за дейността на клуба за 2022 година и годишния финансов отчет. Тези точки бяха приети без забележки. Сериозна дискусия възникна по точката за приемане на бюджета за второто полугодие на текущата година. Бях озадачен от представения от Управителния съвет проектобюджет. В него  е заложен деффицит от 81 000 лева. При очаквани приходи от 89 000 лева са заложени 170 000 лева разходи.

Остро възразих на Общото събрание и казах, че това ще доведе до фалит на клуба. За мен е недопустимо да бъде внесен за разглеждане бюджет с такъв голям дефицит. От Управителния съвет признаха, че това е било грешка от тяхна страна и се премина към дискусия за редуциране за така представения бюджет. От Управителния съвет заявиха, че се очакват с голяма сигурност допълнителни 30 000 лева от „Асарел-Медет“ АД. С тях приходите се очаква да са в размер на около 120 000 лева. Поисках редуциране на разходите до 130 000 лева. Управителният съвет пое ангажимент за намаляване на разходите, но, за да се случчи това, е необходимо да бъдат предпприети незабавни действия. В момента се водят на щат 23 футболисти, което е твърде много и ненужно, при положение, че трябва да са максимум 20 човека. Това означава, че изтича ненужно фонд „Работна заплата“. Макар и с невисоки възнаграждения, месечният фонд работна заплата е по-висок, отколкото предишния сезон 2022/2023. Предупредих Ненко Наплатанов, че с така предвидените разходи клубът няма да може да плати ноемврийските заплати на футболистите, които са обикновено около 20-то число на месеца, тоест около Коледа и Нова година, и ще му подпалят телефона от обаждания. Средствата няма да могат да покрият също и разходите за съдии, медицинско обслужване и пътувания, включително разходите за детско-юношеската школа.

На този фон, според мен, трябва да се предприемат незабавни действия по оптимизиране на щата и редуциране на разходите по други пера от бюджета. Това беше обещано, че ще се свърши от Управителния съвет, но какви реални действия ще се предприемат е друг въпрос.

За месеците, в които не съм на кормилото на „Оборище“, от Управителния съвет са успели да докарат допълнителен приход в размер на 2000 лв., а същевременно се увеличават разходите. Затова това, което мога да кажа към момента относно управлението на ФК „Оборище“ е, че корабът потъва бавно, но сигурно.“

Вижте още

Отборът на „Войводите“ с 3 победи в областното футболно първенство

Поредно безапелационно представяне на младите надежди от отбора на „Войводите“ в първенствата на БФС в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.