понеделник , 6 май 2024

При биосертифицираното розово масло няма свръхпроизводство, казва Веселина Ралчева, възродила розопроизводството в Панагюрския край

Преди 20-ина години семейството на панагюрката Веселина Ралчева възроди розопроизводството в Панагюрския край. А от над 10 години произвежда биосертифицирани земеделски продукти.


– Госпожо Ралчева, в
средата на май розопроизводството отново за кратко бе сред водещите новини в България, после напрежението утихна. Вашият коментар? 
         В сектора се случва очакваният срив след балона с цените преди 3-4 години. За съжаление сме свидетели на съчетяването на две кризи – свръхпроизводство и съответно сериозен спад на цената на розовия цвят, от една страна, и от друга – световната икономическа криза, свързана с COVID-19, която се усеща силно при продуктите от висок ценови клас, които не са от първа необходимост.
Неведнъж съм казвала, че не бива да се радваме на необосновано надути цени, защото винаги след това идва срив. Тази несигурност на пазара води до свиване на потреблението и на изваждането на розовото масло от рецептурите на козметични и парфюмерийни продукти.

Голямо ли е разминаването между прогнозите за протичането на кампанията
по прибиране на розите и крайните резултати?
– Не, в общи линии се оправдаха прогнозите за добър добив и ниски цени на розовия цвят. Сега е много важно как ще се реализира произведеното розово масло на пазара. Да се надяваме, че рецесията няма да повлияе твърде много на пазара на етерични масла и че по-ниската цена ще раздвижи потреблението на розово масло. Това е много важно, защото производителите няма да издържат няколко години на тези ниски цени. Много важна ще бъде и подкрепата, която се предвижда за розопроизводителите във връзка с COVID-пандемията. Това ще бъде глътка въздух за тях.
 
          Какъв е добивът тази година и с какво качество?
Добивите в нашия край бяха малко по-ниски от нормалното, но като цяло добри. Качеството също е добро. Кампанията беше много дълга, повече от месец, нямаше дни със свръхпроизводство и напрежение, което друг път води до влошаване на качеството.

Вашата фирма има ли непродадена стока от миналогодишната реколта
и какви са прогнозите Ви за европейския пазар тази година?
Не, нямахме останало количество от миналата година. Ние произвеждаме биосертифицирано розово масло, а в този сегмент няма свръхпроизводство. Напротив. През последните години има спад на биосертифицираните рози – всяка година с по около 20 %. Това се дължи на многото трудности при отглеждането на рози без пестициди и липсата на финансиране за биопроизводство през последните 2 години. Така че при нас няма проблеми с реализацията.

Моля припомнене каква беше цената на килограм розов цвят
и на литър розово масло през последните 5-6 години!?
-Когато започнахме да произвеждаме и изкупуваме розов цвят през 2004 г., цената беше 1,30 лв/кг. Тази цена се задържа няколко години и след това бяхме свидетели на постепенно и плавно покачване. Голям скок имаше през 2015 г, като през 2016г цената на розовият цвят достигна до 5 лв/кг. Лошата реколта през 2017 успя да задържи високите цени. През 2018г имаше сериозен спад, който продължи през 2019 и 2020, като тази година удари дъното с цени ок. 1,50 – 1,60 лв/кг. Това са цени под себестойност и напълно несправедливи за розопроизводителите.
Розовото масло съответно мина през същата спирала, тръгна от 4000 евро/кг преди 15-тина години, достигна до космическите 10 000 евро/кг, миналата година се върна на нива ок. 6000 евро/кг и сега се очаква да спадне още повече.
Разбира се, трябва да уточня, че говоря за цената на конвенционален розов цвят и розово масло. За биологичния сегмент цените са по-високи.

В разгара е кампанията по прибиране на лавандулата,
каквато отглежда и Вашето семейство.
Колко декара обработ
вате с това растение и
какви са Вашите очаквания за кампанията?
– В момента отглеждаме 600 дка био лавандула, като периодично обновяваме насажденията си и част от тях са нови. В пазара на лавандула бяхме свидетели на абсолютно същата ситуация и същите тенденции като при розата. Необосновано висока цена през 2014-2018 г, последвала срива на производство на лавандула във Франция, и сега – свръхпроизводство в България и срив в цените. Минавали сме през това и преди. Лошото е, че в момента този спад съвпада и при двата основни продукта, които произвеждаме. Надяваме се все пак на добри добиви и добър рандеман. И на сравнително предвидимия и стабилен пазар на биопродукти, където ние сме позиционирани.
При отглеждането на трайни насаждения човек трябва да се въоръжи с търпение и упоритост, защото през годините има много пазарни турбуленции. Освен това има лоши години по отношение на климатични аномалии, засушавания, ранни слани, по отношение на природни бедствия – градушки, наводнения. Който очаква, че една такава инвестиция ще му носи добри печалби всяка година, със сигурност ще бъде разочарован. Но ако нещата се преценяват в дългосрочен план, винаги има години, които се отплащат за всички трудности.

Вижте още

„ОПТИКС“ АД за поредна година сключи дарителски договори с Община Панагюрище и Община Стрелча

По традиция всяка година „ОПТИКС“ АД подкрепя събития и дейности в сферата на културата, образованието …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.