Водещи новини

Честит имен ден на Марина!

На 17 юли Православната църква почита паметта на Света великомъченица Марина.

Марина е живяла през III век и била дъщеря на езически жрец в Антиохия Писидийска (Антиохия Цезарея). Въпреки възпитанието в идолопоклонничество, Марина прегръща христовата вяра на 12-годишна възраст. Баща ѝ започва да се отнася жестоко с нея, заради вярата, която тя открито изповядва. Когато навършва 16 години, я вижда управителят на източните страни Олибрий, който е пленен от красотата ѝ я иска за своя жена. Тя не скрива от него, че изповядва христовата вяра, а той заповядва да я арестуват и на следващия ден я изправя на съд.
Марина не била прекършена нито с обещания за охолен живот, нито с мъчения, по време на които Марина се моли горещо на Бога и раните й зарастват. В деня, когато отново я изправят пред съда, девойката удивява всички с цветущия си вид. Подлагат я отново на мъчения, а раните й опалват с огън, но Марина непрекъснато моли Бога да я дари със свето кръщение. Тогава Олибрий нарежда да я удавят. Връзват я и я хвърлят в дълбока каца с вода. Молитвите на девицата били чути от Христа, и оковите й падат, тя се изправя във водата й запява хвалебствени песни към него. Олибрий заповядва да я изведат извън града и да я посекат с меч. Това става, когато тя е едва 16-годишна. Канонизирана е през 494 от папата по онова време.

В народната традиция и вярвания СВета великомъченица Марина е покровителка на жътвата, нивите и сеитбите. Иконописният канон я изобразява на трон, като лявата ѝ ръка е пред гърдите, а в дясната държи кръст. Празникът на светицата е в третия ден от т.нар. горещници /15-17 юли/.
Дните са посветени на християнските светци Юлия, Марина и Емилиян, като най-строго се почитат първият и третият горещник. 
Имен ден днес имат Марин, Марина, Маринела.

Вижте още

„Асарел-Медет“ АД честити Националния празник Трети март

ЧЕСТИТ НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК! РЪКОВОДСТВОТО И СИНДИКАЛНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ  на „АСАРЕЛ-МЕДЕТ“ АД честитят националния празник Трети март …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.