Партиите се надбилюриха в предложенията си за депутатските заплати по време на извънредното положение

Депутатите спориха как да променят заплатите си покрай кризата с разпространението на коронавируса у нас.

От ГЕРБ предложиха заплатите на народните представители бъдат замразени до отмяна на извънредното положение – от 1 април основните месечни възнаграждения на депутатите да не се преизчисляват на основа средномесечната работна заплата за страната през последния месец. 
От БСП настояха да бъдат замразени на ниво от края на мандата на предишното Народно събрание.
От ВМРО предложиха намаляване на 50 процента на депутатските заплати до изтичане на извънредното положение, ПП ВОЛЯ поиска законотворците да получават минимална работна заплата, а от НФСБ излязоха с оферта народните представители да работят без заплати по време на извънредното положение.
Йордан Цонев от ДПС заяви, че движението ще подкрепи проекта на ГЕРБ, но спестените средства да бъдат преведени по сметка на здравното министерство за борба с коронавируса. По думите му предложенията на част от партиите за депутатските заплати са популистки. Цонев даде пример с високите заплати в IT сектора и финансовия сектор.
Не е икономически обосновано, социално ангажирано и морално да ни се вдигат заплатите автоматично на всеки три месеца с ръста на средната заплата, без това да отчита труд, който сме положили. В основата на правото пише, че заплата се дава за труд…, каза Корнелия Нинова от БСП. Според нея аргументът за солидарност и съпрочастност на депутатите само по време на криза не е издържан. Защо само в криза, уважаеми управляващи и колеги от ДПС? Не трябва ли да сме съпричастни към онези 2 милиона българи, които живеят под прага на бедността, попита Нинова.

Вижте още

„ОПТИКС“ АД за поредна година сключи дарителски договори с Община Панагюрище и Община Стрелча

По традиция всяка година „ОПТИКС“ АД подкрепя събития и дейности в сферата на културата, образованието …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.