вторник , 30 април 2024
Водещи новини

Политическите партии не постигнаха съгласие за състава на РИК – Пазарджик. Ще го определи ЦИК

Областният управител Валентина Кайтазова проведе днес консултации с парламентарно представените политически партии и коалиции за определяне състава на Районна избирателна комисия – Пазарджик (РИК) за избори на 9 юни за членове на Европейския парламент и за народни представители. 

Съставът на РИК за райони с до 9 мандата, какъвто е и 13-и Пазарджишки избирателен район, е от 13 членове и в състав: председател; до четирима, но не по-малко от двама заместник-председатели и секретар, като се спазва съотношението между партиите и коалициите. А то е е: за коалиция „ГЕРБ-СДС“ – 4 членове; за коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ – 3 членове; за ДПС – 2 членове; за ПП „Възраждане“ – 2 членове; за коалиция „БСП за България” – 1 член; за партия „Има такъв народ“ – 1 член.

За председател на РИК – Пазарджик постъпиха три предложения:

от Коалиция „ГЕРБ-СДС“ – Антони Върбев, от Коалиция „Продължаваме промяната– Демократична България“ – Христина Ганчева и от „Възраждане“ – Васил Стефанов.

За заместник-председателските места постъпиха две предложения: от Коалиция „БСП за България”- Елена Попова и от ПП „Има такъв народ“ – Кръстьо Костадинов.

За секретар на РИК – Пазарджик имаше само едно предложение от ДПС – Али Чешмеджиев.

 Валентина Кайтазова прикани представителите на политическите партии да потвърдят направените от тях предложения, като ги подкрепят с кратки мотиви, или да ги оттеглят, допълнят или изменят с цел постигането на съгласие. След изслушване на упълномощените представители партиите не постигнаха съгласие по ръководството на РИК – Пазарджик.

Главният секретар на Областна администрация – Пазарджик Светлан Карталов ще представи в ЦИК протокол от проведените консултации и предложенията на партиите и коалициите. До 19 април 2024 г. със свое решение ЦИК ще определи състава на РИК- Пазарджик.

 

Вижте още

Общински съвет – Панагюрище ще заседава на 27 март

Редовно заседание на Общински съвет – Панагюрище ще се проведе на   27.03.2024 год.  от 16.00 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.