четвъртък , 18 април 2024
Водещи новини

Розата е много деликатно растение, което се влияе изключително силно от атмосферните условия, казва Веселина Ралчева, която е „Бизнесмен на годината“

Веселина Ралчева е изградила име на принципен, последователен и успяващ човек, чиято биография  не е измислена, а е изпълнена с многообразни факти, благодарение на пословичния й труд, издръжливост при бури и любознателност.


През 2018 година Веселина Ралчева прибави към постиженията си в бизнеса още няколко факта. Каква е равносметката и какви са прогнозите, какви са изпитанията и какъв е начинът те да се преодоляват, има ли недостиг на работна ръка в земеделието и как се справят работодателите с проблема?                                                                                                        Отговорите дава жената, която успя да се съхрани като Човек, която търси решения, а не виновни.
Човек, който  не разруши нито един мост по пътя си. 

От Сдружението на предприемачите в Панагюроище през 2018 година получихте отличието
„Бизнесмен на годината“ за 2017. Как бихте характеризирали 2017 година за бизнеса си и 2018-та сходна ли бе с нея?
– 2017-та беше успешна година. Тя дойде след една много трудна година, в която имаше сериозен срив в розопроизводството, свързан най-вече с климатичните особености. Тя беше и много силна по отношение на лавандулата. През 2017- та започнахме и успешно производство на други биокултури – пъпеши, картофи, малини, които доразвихме през 2018-та.
Изминалата 2018-та година беше още по-добра за розите като добив и качество, но това пък се отрази на цените и настъпи срив на пазара. При нас този срив не беше чак толкова осезаем, тъй като нашето производство е биологично, а то се влияе по-слабо от силните колебания на пазара. За съжаление, 2018-та не беше добра за лавандулата.
Целият юли месец беше дъждовен и това се отрази и на добивите, и на рандеманите при преработка.
Като цяло обаче можем да кажем, че 2018-та също беше успешна година и икономическите ни показатели са дори по-добри от 2017-та.
За един бизнес най-важно е устойчивото развитие и ние се стремим именно към това,
като диверсифицираме културите, а и пазарите на които работим.
Отличието ме радва, тъй като то беше получено в конкуренция с всички останали фирми от сдружението. От тази година беше премахнато разделението на „бизнесмени“ и „бизнесдами“, което е правилно според мен. В крайна сметка, уменията и постиженията в бизнеса не се определят от пола на собственика или управителя. В нашия случай става дума за семейна компания, но успехите също така се дължат на екипна работа, и така е – вярвам – във всички фирми.
Така че едно такова съревнование между всички компании е полезно и стимулиращо развитието им.

–  Какви са прогнозите Ви за розопроизводството през настоящата 2019 година?
– В последните години се убедихме, че е невъзможно да се правят прогнози. Розата е едно много деликатно растение, което се влияе изключително силно от атмосферните условия не само по време на розобера, а още от месеците март и април. Ако се повтори такава добра година по отношение на добивите и качеството, възможно е да сме отново свидетели на ниски изкупни цени и свръхпроизводство. През последните години се засадиха много нови градини и те сега започват да дават цвят. Надявам се държавата отново да се включи с някаква компенсаторна помощ за стопаните, за да се овладее кризата.
Разбира се, възможен е и друг сценарий – по-ниски добиви, увеличаване на цената, което обаче няма как да е драстично, и нормализиране ситуацията на пазара.
Единственото спасение за сектора при това свръх бързо увеличаване на насажденията е разширяването на възможностите за приложение на розовото масло и оттам разширяване на пазара, както това стана с лавандулата през последните години.

     Занимавате се и с производство на пъпеши, картофи, малини.
     Имате ли проблем с набирането на работници?
– Да, това е проблем за цялата страна. Спасението при нас е именно в разширяването на броя на културите и възможностите да осигурим на нашите работници 9-10 месечна заетост. Тази година продължихме със засаждането на нови насаждения чак до месец декември. От месец февруари ще започнем производството на разсад за лавандула. Едно от нещата, които може да задържи работниците е сигурността в дългосрочен план и разбира се – доброто заплащане и отношение.
В момента работниците са тези, които диктуват условията. Има недостиг на работна ръка във всички сектори и производства. Има много сериозна миграция на работници извън граница. Така че ще става все по-трудно. Ще оцелеят тези, които могат да си позволят да реагират гъвкаво в тази ситуация. А това може да стане само с увеличаване на производителността на труда и в откриването на ниши в пазарите, които могат да дадат по-висока добавена стойност. И нашите усилия са насочени в тази посока.

През 2018 година бяхте в Индонезия на изложение. Разкажете малко повече за него:
как бяха приети българските стоки, какво най-много Ви впечатли лично Вас на изложението и в самата страна?
– Съвсем друг свят, друга култура. Страна с по-нисък стандарт, но бързо развиваща се, с едно изключително любезно, услужливо и усмихнато население. Хората работят и изглеждат щастливи от това. Получават заплати от по 200 – 300 долара, но влагат цялото си старание в работата и очакват да се развиват. Не разчитат на търкане на билетчета от лотарията или бързи кредити.
Разбира се, това е едно впечатление от сравнително кратък престой от няколко дни. Азиатците като цяло са добри работници и не случайно привличат масово производства и заводи в своите страни.
Иначе България не е особено позната на този пазар и навлизането на наши продукти определено ще е трудно. Трябва постоянство в тази посока

Участвате в различни работни групи в Министерство на земеделието и храните.
Има ли чуваемост в държавата на проблемите на земеделците и скотовъдците?
– Имало е и по-добри времена по отношение на чуваемостта. Има много проблеми в отделните сектори и недостатъчна яснота по отношение на представителността. Има сектори – животновъди, пчелари – при които има по 15-20 асоциации само от един бранш. Това от една страна обърква управляващите, тъй като те получават много разнопосочни сигнали, от друга страна им дава възможност да правят каквото си решат. За съжаление това започна да им става навик и да го прилагат и в другите сектори, където има ясно представителство – например по отношение на био секторът.
Надявам се да има чуваемост при разписването на стратегическия план на страната за бъдещия програмен период – 2021 – 2027 година. Това ще е от изключителна важност за избягване на грешки и проблеми, които в момента съществуват. И може да спомогне за по-справедливо разпределение на субсидиите и повече възможности за растеж в сектора.
ВЪПРОСИТЕ зададе
Павлина ВАЙСИЛОВА

Вижте още

Ние сме мястото, където ще се зароди новият свят, убедена е писателката Румяна Халачева

На 12 декември в Общинска библиотека „Стоян Дринов”в Панагюрище се проведе среща с Румяна Халачева, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.