петък , 26 април 2024

Отказът на попинчани да се правят геоложки проучвания и кризата в розопроизводството са две от главните теми в новия брой на в-к „Още ПЛАМ“

От 16 юни на пазара е новият брой на вестник „Още ПЛАМ“, чието водещо заглавие е „Срещнаха се, но-о-о… не се разбраха за сондажите“.

Материалът е за започналата сага около проекта на „Асарале-Медет“ за геоложки проучвания край Попинци и нежеланието на жителите на селото такива да има. Луксозният албум, който Историческият музей издаде за своята 75-годишнина от своето създаване, е друга тема на първа страница. Изданието публикува и информация за наградата, която е получил финансовият директор на „Асарел-Медет“ АД Никола Анев.
На цялата втора страница е публикувано интервю с розопроизводителя Веселина Ралчева относно кризата в сектора тази година. Г-жа Ралчева коментира: 
„…За да се стигне до тази ситуация, има предистория. А тя е свързана с две много лоши години за реколтата – 2015 и 2016, когато имаше недостиг на суровина и цената на розовия цвят се вдигна до неподозирани нива от 4-5 лв. Дори и повече в определени дни. Това доведе до рязко поскъпване на розовото масло и постепенно пазарът отказа да приема доставки на такива цени. Купувачите се свиха до минимални количества, започнаха да пускат новите си линии парфюмерия и козметика без или с минимално съдържание на розово масло. В същото време много хора, виждайки възможност за добри доходи от отглеждането на роза, засадиха розови градини. Същото направиха и самите собственици на розоварни, притеснени от постоянното изнудване за високи цени. Тук немалка роля имаха и прекупвачите на розов цвят, които предизвикваха наддаване от розоварните, за да им предадат изкупения розов цвят.
И така се стигна до 2017г. – една добра година като реколта и като производство, но с все още високи цени на цвета и на крайния продукт. Скъп продукт, който много от дестилериите не успяха да продадат. Когато големите фирми имат непродадени количества, а цветът е много и дори надхвърля капацитета на розоварните, логично е да има намаляване на цената. Имаше райони, в които собствениците се молеха да се изкупи розовия цвят на каквато и да е цена….“ 
Победите на панагюрските спортисти и изминалите важни събития в областта на културата също са намерили място на страниците на новия брой на в-к „Още ПЛАМ“.

 

Вижте още

Ние сме мястото, където ще се зароди новият свят, убедена е писателката Румяна Халачева

На 12 декември в Общинска библиотека „Стоян Дринов”в Панагюрище се проведе среща с Румяна Халачева, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.