понеделник , 6 май 2024

Жителите на Попинци отново се обявиха против геоложките проучвания от „Асарел-Медет“ край селото

При препълнена читалищна зала премина на 16 юни в Попинци поредната среща между жителите на селото и ръководството на „Асарел-Медет“ АД относно геоложките проучвания.

Срещата бе организирана от кмета на община Панагюрище Никола Белишки и кмета на Попинци Стоянка Ставрева като продължение на срещата на 14 май в заседателната зала на Общински съвет – Панагюрище.
И на 16 юни вечерта попинчани изразиха своето мнение, че са категорично против геоложките проучвания до селото.
Срещата откри кметът на общината Белишки, който обяви, че е поканен „професионален водещ“ за по-делово и цивилизовано протичане на форума. Водещият се обърна към жителите на селото с думите, че никой за нищо няма да ги убеждава, понеже целта на срещата е да бъдат чути. И попинчани за пореден път казаха НЕ на сондажите в участък „Коминското чукарче“ и евентуалното разработване на открит рудник след това.
Накратко проекта на „Асарел – Медет“за пореден път представи изпълнителният директор на дружеството инж.Делчо Николов.
След него мнението си изрази Тодор Петкански от инициативния комитет, който организира протестите на попинчани. Петкански каза, че е категорично против която и да е българска или чуждестранна компания да проучва и строи рудници в близост до Попинци. Той припомни, че на първото общоселско събрание е приета декларация, която е разпратена до всички държавни и общински институции.
Последваха изказвания на:
 Георги Даскалов, който посъветва „Асарел -Медет“ да си оттегли проекта за Попинци, защото „Асарел вече е сторено зло“; Георги Чардаков, според когото и на децата вече е ясно, че от „Асарел-Медет“ се стремят да получат концесия по право, за което им е необходим само един сондаж; общинския съветник Пенка Пиперкова, която поиска от кмета Белишки да каже какво ще се случи с преписката в Общинския съвет за поисканото от „Асареел-Медет“ право на ползване на общинска площ за сондажи; Пенка Мулешкова, според която геоложките проучвания са опасни, а тя иска чист въздух за внуците си; Магдалена Гунчева, която призова на трибуната да излязат всички майки от Попинци, които отглеждат малките си деца в селото. На думите й отклинаха около 30 жени, всяка от които изрази несъгласието си с намеренията на „Асарел-Медет“.
Накрая във връзка с питането на общинската съветничка Пенка Пиперкова за хода на преписката, кметът на община Панагюрище заяви, че не е в правомощията му да спре проучването, решението ще вземат общинските съветници.
Очаква се на заседанието на местната зоконодателна власт в края на юни точката за отдаване под наем на общински имот на „Асарел-Медет“ за 11 сонджа край Попинци да влезе в дневния ред. Тя беше предвидена за сесията през април, но отпадна поради напрежението сред попинчани и подписката ПРОТИВ, която те събраха за два дена. Точката не беше вкарана и в дневния ред за заседанието през май. Ще е интересно какъв ход ще бъде предприет през юни и, ако се стигне до обсъждането й, кой как ще гласува от общинските съветници и дали ще бъдат събран нужния во за приемането й, понеже част от народните избраници са в конфликт на интереси.

Вижте още

Община Панагюрище БЛАГОДАРИ на жителите си за съпреживяното на Трети март

Уважаеми жители на община Панагюрище, Благодарим Ви за съпричастността и споделеното вълнение на националния празник …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.