Отново субсидирана заетост вместо обучение и преквалификация

 

Явор АЛЕКСИЕВ
Националният план за действие по заетостта за 2017 г. (НПДЗ 2017) подозрително напомня на плана от миналата година

 като се започне от запазения бюджет от 73 млн. лв. и се стигне до структурата на разходите.
Виждат се някои опити за промяна в акцента върху различните целеви групи – НПДЗ 2017 включва повече мерки и средства в подкрепа на безработните младежи, дългосрочно безработните и хората с увреждания, както и повече средства за трудова интеграция на бежанци.
В сравнение с 2016 г. се увеличават средствата по Националната програма за заетост и обучение на хора с трайни увреждания, както и Програмата за обучение и заетост на продължително безработни лица. Лек спад е предвиден в средствата за регионални програми за заетост и Националната програма „Асистенти на хора с увреждания”.
Промяна във философията на политиките обаче все още няма.
За поредна година акцентът е поставен не върху обучението и квалификацията на уязвимите групи на пазара на труда, а върху директното създаване или подкрепа на заетост. Тази структура на политиките за подкрепа на заетостта е доказала своята неефективност, поради което в почти всички страни от ЕС се прилага обратният подход – приоритет се поставя върху способността на бенефициентите да си осигурят работа.
Въпреки постепенната промяна в реториката през последните години са видими трудностите, които Министерството на труда и социалната политика (МТСП) изпитва в модернизирането на активната си политика на пазара на труда. Част от пречките са следствие от недостатъците на трудовото законодателство, политиката по доходите и други фактори, които, макар и свързани с дейността на МТСП, не са изцяло в прерогативите на министерството.
Например, прекомерната нормативна защита на лицата с увреждания на трудовия пазар затруднява наемането им в обичайна среда, което води до ръст на потенциалните бенефициенти/разходите по програми за субсидиране на директна заетост в тази уязвима група.
Сходен ефект има увеличаването на минималната работна заплата (МРЗ) върху младежите, дългосрочно безработните, живеещите в отдалечени райони или ниско квалифицираните лица. При равни други условия тяхното наемане става все по-малко вероятно с всяко следващо покачване в нивото на МРЗ. Именно тук най-ясно си проличава необходимостта от провеждане на качествени мерки в посока обучение и преквалификация с цел повишаване на производителността и приближаването на добавения продукт от труда на тези хора над минималното заплащане.
Липсата на традиции в обучението и преквалификацията и опасенията относно качеството на контрола на подобни програми не могат да бъдат аргумент за липсата на промяна. Добрите практики трябва да бъдат насърчавани, неефективни програми – спирани, а недобросъвестни доставчици на подобни услуги – санкционирани. Колкото и интуитивно да звучи горната констатация, нейното прилагане на практика е абсолютно задължително за постигане на търсените резултати.
Поставянето на акцент върху преквалификацията и обучението не е самоцел, а скоро едва ли ще намерим по-подходящ момент за промяна в структурата на активната политика на пазара на труда. В началото на 2017 г. икономиката ни е все по-близо до състояние на пълна заетост, в което безработицата е ограничена до нейните структурен и фрикционен компоненти. Това прави мерките за субсидирана заетост все по-малко необходими и ефективни, а тези за повишаване на шансовете за пазарна реализация на бенефициентите на тези мерки – все по-важни. Причината е, че при един следващ икономически трус и нов ръст на безработицата, бюджетът на МТСП ще бъде изправен пред ново изпитание.
Източник: Институт за пазарна икономика

Вижте още

„ОПТИКС“ АД за поредна година сключи дарителски договори с Община Панагюрище и Община Стрелча

По традиция всяка година „ОПТИКС“ АД подкрепя събития и дейности в сферата на културата, образованието …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.