понеделник , 6 май 2024
Водещи новини

Десетки книги са издадени по проекта „Панагюрище – духовност и творчество в едно“, всяка книга да има редактор, съветват рецензентите

15 стихосбирки, 15 книги с историческа и краеведска насоченост, от които 3 преиздадени и адаптирани,

6 книги с приказки  и разкази, 3 книги с епиграми, 2 речника на местния диалект, 2 туристически справочника, няколко сборника, свързани с годишнини, 1 книга с философски разсъждения, 19 картини, 3 икони, 2 копия на знамена – на Съединението и №12 от времето на Априлското въстание, 5 сценария за различни събития и един рекламен клип. Това е равносметката от  2009 година до днес по проекта на Община Панагюрище за стимулиране на местни творци „Панагюрище-духовност и творчество в едно”.
Статистическите данни поднесе културният експерт в Общинска администрация Магдалена Македонска на 14 ноември в камерната зала на Театър дом-паметник. Преди това тя съобщи кои са шестте одобрени за финансиране книги по проекта през настоящата 2016 година: стихосбирката на Мария Бегова „ Провинции на сърцето”, която е в процес на печат; епиграмите на Димитър Дънеков „Питанки…Чуденки…Многоточия…И прочие”/втора част/; седмата книжка на Дида Гемиджиева от поредицата „Здравей, хлапе”; сборник с народни песни на Атанас Сугарев /внук/„Из панагюрското музикално творчество”, адаптираното издание „Кратко описание на Панагюрското въстание” от Петър Карапетров, преиздадено от панагюрското читалище „Виделина-1865”;  сборник с документи „Ужасите в Пловдивския и Пазарджишкия край след Априлското въстание 1876 година“ на Исторически музей –Панагюрище.
От одобрените за финансиране автори на срещата присъстваше само Дида Гемиджиева, останалите отсъстваха по различни причини, но бяха изпратили благодарствени писма.
Своите оценки от тазгодишните творби дадоха писателите Георги Спасов и Тодор Каракашев от Пазарджик, които са били жури. И двамата са членове на Съюза на българските писатели са носители на различни литературни награди.
Според Георги Спасов проектът за финансова има стимулиращо  действие върху авторите. „От издадените книги има и такива без особена стойност“, призна той и обясни начина и принципите, по които са оценявани предложените з издаване книги.
„Водех се основно от две неща – да съм честен и да бъда максимално добронамерен, за да бъдат мотивирани авторите“, подчерта Тодор Каракашев.
Двамата рецензенти дадоха полезни препоръки на авторите и посъветваха всяка книга да има редактор, а, когато няма такъв, да се търси мнението на Историческия музей.
Как е подбрано журито и как са разпределени 10-те хиляди лева по проекта за финансиране на всяка одобрена книга, разясни Георги Георгиев, председател на комисията по култура към Общински съвет – Панагюрище. Той обърна внимание, че всяка книга е била придружена с рецензия и заключи: „Времето дава най-добрата оценка“.

Вижте още

Рекорден брой участници ще има на Националния фестивал „Родолюбие“ в Панагюрище

На 20 и 21 април  в Панагюрище ще се проведе XIХ-ото издание на Националния фестивал …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.