сряда , 24 април 2024
Водещи новини

Предимно мъже в активна възраст искат да се откажат от тютюнопушенето

Обучени специалисти днес консултират в РЗИ желаещите да се откажат от цигарите.Поводът е  Международният ден без тютюнев дим,

който се отбелязва от 1977 г. по инициатива на Американската общност за борба с рака (ACS).
От 9 до 16 часа всеки жител или гост на гр. Пазарджик ще има възможност да посети Кабинета за безплатно консултиране (РЗИ – ет. 3 ст. 313) и ще разговаря с обучени специалисти за отказване от вредния навик. С метода на Фагерстрьом ще бъде тествана зависимостта от тютюневите изделия, а с апарат ще бъде измерен въглеродния монооксид в издишания въздух на пушача.
Единственото условие за хората, насочили се към кабинета, е да имат желание, да бъдат решителни и мотивирани да се справят с нелеката задача да преборят зависимостта си от пушенето.
Кабинетът работи целогодишно и от съществуването му десетки хора са потърсили консултативна помощ. По наблюдение на специалистите, кабинетът се посещава най-вече от хора в активна възраст (23-54 г.) и предимно жители на областта – от Велинград, Батак, Ветрен, Звъничево и т.н. По-мотивирани са мъжете и те са по-честите посетители.
Доста хора предпочитат да направят своята консултация по телефона. Обажданията за помощ или записване на час в кабинета са зачестили, особено след като върху цигарените кутии задължително се изписва националната телефонна гореща линия за отказване от тютюнопушенето, откъдето пренасочват обадилите се към съответната РЗИ.
Много пушачи декларират желание поне за ден да не пушат. Целта на кампаниите срещу тютюнопушенето е да променят отношението на хората към използването на тютюневите изделия, чрез предоставяне на разнообразна информация и оказване на специализирана помощ.
 

Вижте още

Въвеждане на противоепидемични мерки в област Пазарджик се очаква от 26 януари до 3 февруари

Областният управител Валентина Кайтазова и главният секретар на РЗИ Пазарджик д-р Зоя Шошева проведоха на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.