четвъртък , 2 май 2024
Водещи новини

Представиха калпазанлъците на Дончо от „За чудо и приказ” на Ники Комедвенска

За щастие не всички хора са забравили, че са били деца, сподели снощи в музикалната зала на читалище „Виделина 1865” Мария Бегова.

Гост на литературния салон в читалището бе Ники Комедвенска с книгата си „За чудо и приказ”, за която Бегова каза, че не е за деца, макар че и те могат да я четат. Благодарение на творческия тандем между Ники и Стайо Гарноев Дончо е в този вид, в който го виждаме, подчерта Бегова и допълни, че гостенката е известна като поетеса, но се доказва и като добър разказвач.
В „За чудо и приказ” „се разказва за Дончо, единствено за Дончо и за никой друг, освен за Дончо”, който всъщност се казва Андон Кирилов Дончев, майка му го нарича Анди и само баба му Донка от село, на която е кръстен, се обръща към него с Дончо. Писах книгата 9 години и в нея са събрани белите и калпазанлъците на мои близки и познати като деца, разказа Ники Комедвенска. Няма книга, която да те научи как да се става родител, колкото и да се чете, защото всяко дете те поставя пред уникални ситуации, сподели авторката, уточнявайки, че, според нея, книгата е за възрастни и тийнейджъри, тъй като по-малките деца имало опасност да приложат белите на Дончо.
Щура работа нарече участието си в романа панагюрският художник Стайо Гарноев, който къде на шега, къде сериозно, го окачестви като „наръчник на малкия терорист”. Гарноев подготвял илюстрациите към „За чудо и приказ” около година, като изрисувал доста детски физиономии, докато образът на Дончо се избистри. Децата правят всичко спонтанно, а ние възрастните понякога пропускаме безвъзвратно очарованието на тази възраст (от раждането до тръгването на училище) в стремежа си да ги възпитаваме, признаха Комедвенска и Гарноев.
Четящите хора трябва да стават повече, а не по-малко, бяха част от финалните думи на Ники Комедвенска, представила и няколко от впечатляващите си стихотворения.
Литературната вечер бе организирана от Арт-клуб „Асарел–Медет”, Литературен клуб „Виделина” и Общинска библиотека „Стоян Дринов”.

Вижте още

Рекорден брой участници ще има на Националния фестивал „Родолюбие“ в Панагюрище

На 20 и 21 април  в Панагюрище ще се проведе XIХ-ото издание на Националния фестивал …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.