петък , 26 април 2024

Културното наследство и местното устойчиво развитие – тема на тазгодишните Европейски дни на наследството

През 2015 година официалните събития по отбелязването на Европейските дни на наследството в България ще се проведат от 24 до 27 септември с национална тема: „Културно наследство и местно устойчиво развитие”.

Домакин на събитията по откриването на  Европейските дни на наследството и партньор на Министерството на културата в организирането им този път ще бъде община Ивайловград, където ще се проведат и редица инициативи, сред които Национално ателие на тема „Културно наследство и местно устойчиво развитие”, Европейски класове на наследството и други.
През септември всяка година страните на Стария континент отварят вратите на повече или по-малко познатите си културни забележителности, като организират различни инициативи и кампании за популяризиране на сътвореното от дедите ни и в търсене на неговото място в нашето настояще.
Идеята за Европейски дни на наследството възниква през 1985 година по време на Втората конференция на европейските министри, отговарящи за архитектурното наследство, организирана от Съвета на Европа в Гранада, Испания. Тогавашният министър на културата на Франция – Жак Ланг, предлага един успешен френски експеримент за ден на отворените врати до културното наследство да бъде приложен и в други страни на континента.
Днес всички 50 страни, подписали Европейската културна конвенция, са част от инициативата, повишавайки осведомеността на европейските граждани за богатството и културното многообразие на Европа.
От област Пазарджик официална информация за участие в дните има за община Брацигово.

Вижте още

Кукери от с.Бъта привлякоха вниманието на туристическото изложение ”ВАКАНЦИЯ & СПА”

Днес в Централното фоайе на Интер Експо Център министърът на туризма Зарица Динкова откри официално …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.