Водещи новини

Бах, Рей Чарлз, Петко Сайнов – част от тренинг-обучение „Светът на незрящите” за дриновци

Тренинг-обучение на тема „Светът на незрящите“ се проведе в края на миналата седмица в 4в клас в ОУ „Проф. Марин Дринов”.

Основната цел бе да се приобщят учениците към проблемите на зрително затруднените хора. В основата на проявата са от екипа по проекта за Включващо обучение – Силвия Анова – психолог, Цветана Кукова – логопед и Маня Талатинова – ресурсен учител.
Хората със зрителни проблеми не са „втора ръка”, а могат да бъдат равностойни, дори гениални, тъй като развиват по-висока сензитивност, убедиха се четвъртокласници с помощта на музикалния педагог Пепа Филина, запознала ги с творчеството на бележити незрящи музиканти като Й.С. Бах, Рей Чарлз, Петко Стайнов и др.
Освен членове на екипа по Включващо обучение в тренинга се включи и г-жа Пенка Немигенчева – класен ръководител на 4в клас, която заедно с екипа за ресурсно подпомагане и г-жа Цветанка Воденичарова (класен ръководител на 3б клас) в началото на месец февруари премина курс по брайлово обучение в град София в „Дом на учения към БАН“, чиито ръководители бяха проф. Владимир Радулов от СУ (водещ изследовател в областта на педагогиката, психологията и рехабилитацията на зрително затруднените) и д-р Елиза Папазян (математик и водещ специалист по разработване на методика за обучение по математика на ученици с нарушено зрение от 1 до 12 клас).
В началото на заниманията чрез въвеждащата игра „Прегънати листчета“ учениците установиха различното функциониране на човешкия мозък и колко се различават хората, когато изпълняват прости линейни инструкции, но със затворени очи. След това децата се запознаха с живота и делото на Луи Брайл. Особено голям интерес предизвика брайловата машина, на която още предишния ден г-жа Немигенчева бе написала на отделни листчета имената на всички ученици от класа.
След това г-жа Анова запозна учениците с предбрайловия период, в който всеки, започващ брайлово ограмотяване, трябва да развие по-висока сензитивност и тактилност, за да може да се увеличи чувствителността на пръстите и така лесно да започне да различава буквите само чрез напипване. За целта на учениците бяха представени комплектът „Мемо“ и дъски за развитие на фината моторика.
След това учениците пряко бяха въведени в света на незрящия чрез различни игри с вгнездяване, игра за изпълняване на линейни инструкции и рисуване под диктовка за сложно пространствено ориентиране. Всички влязоха в ролята на невиждащия, а после – на зрящия помощник. Така заниманията преминаха от уплаха (дали ще се справят със задачата) до еуфория. Г-жа Талатинова и г-жа Кукова също активно се включиха в разиграването на ситуациите като помагаха на всички, които се затрудняваха.
В края на тренинга-обучение всички бяха единодушни, че много е забавно да се играе на „Сляпа баба“, пожелаха си това да остане само игра и никога те или техни близки да не изпадат в подобно положение, разказаха още от ОУ „Проф. Марин Дринов”.

Вижте още

Днес църката почита Св. Сава Освещени

Православната църква посвещава 5-ти декември на светеца Св. Сава Освещени, построил в края на живота …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.