четвъртък , 2 май 2024
Водещи новини

Търсят име на българския Лувър

Министерството на културата продължава да събира предложения за име на новия Национален музеен комплекс в центъра на София в кв. „500”.

 
Предложенията за име на новия Национален музеен комплекс в столицата се приемат на имейл адрес:  art@mc.government.bg, съобщават от ведомството. 
Само преди няколко седмици инициираният от Министерството на културата Етап 1 на обект „Национален музеен комплекс” в София бе отличен и с престижната награда „Сграда на годината 2014“ в категория „Съвременна културна инфраструктура“. Наградата беше единодушно присъдена от авторитетно 27-членно жури и бе обявена на официална церемония на 10 декември 2014 г.
Проектът „Националeн музеен комплекс” е финансиран от Европейския фонд за регионално развитие и ще събере през 2015 г. под един покрив колекциите на Националната художествена галерия и на Националната галерия за чуждестранно изкуство. Музейният комплекс в центъра на София в кв. „500” е реализиран по проект на „Янко Апостолов Архитекти” в сътрудничество с „Музеоплан” и включва зали за постоянни и гостуващи експозиции, реставрационни ателиета, административни офиси, модерни хранилища за съхранение на художествени произведения, както и разнообразие от обществени пространства. Комплексът е композиран около отворена скулптурна градина, която ще бъде сърцето на музейната институция и ще се използва за скулптурни експозиции и за специални обществени събития с културна насоченост.

Вижте още

Рекорден брой участници ще има на Националния фестивал „Родолюбие“ в Панагюрище

На 20 и 21 април  в Панагюрище ще се проведе XIХ-ото издание на Националния фестивал …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.