Водещи новини

Петър Краевски – хуморът не е културен спам

„Берем душа, брането е икономическа дейност – очаквам и това да обложат с данък”, „Така се омешаха леви и десни, че станаха деви и лесни”.

Част от сатирата, поезията и прозата, които създава представи снощи Петър Краевски в Градска библиотека „Стоян Дринов”. Премерено чувство за хумор, уважение към стойностното литературно слово, страстта си към Втората световна война, разкри пред родната публика авторът, разказвайки и за активната си работа в медиите до 2006 година. Пиша много разнородно, сподели още Краевски, като разкри някои от ценните съвети, давани му от Радой Ралин – как стиховете да са звънки, за да е по-силна сатирата – „Бърка се в джоба на бедната нация, глоба след глоба – новата глобализация”.
За последната си книга „Операция „Райски газ” пловдивският писател посочи идеята при написването ѝ – 25 разкази, които да действат на читателя като смешния газ – първоначално ти става приятно, после започваш да се смееш и накрая заспиваш. Затова последните разкази били дълги и за лека нощ. Най-много от него има в романа му „Чат, или Сбогуване с Аркадия“, който пише, съобразявайки се с само със себе си. Интерактивният текст е микс от наратив и сатира, съпоставка на виртуалното с реалното, загатна още Краевски.
Сред спечелените от Петър Краевски награди са – Първа награда в категорията „хумористично предаване“ за сатиричното си шоу „Петкраски“ и специална награда в категорията „радиопредаване за етносите“ за предаването „Етно форум“ на международния конкурс „Сребърна вълна“, Албена, 2002; Националната награда „Светлоструй“ за най-добра поетична книга на извънстоличен автор за периода 2006-2008 за книгата му „Сомнамбул“ от 2006; Лауреат на логото „SMS поезия” в конкурса за поезия на НДК, 2006 г.; Първа награда на списание „Едно” за кратък разказ, 2007 г.

Вижте още

Пълна колекция от медали спечелиха певческите млади панагюрски таланти на Международния фестивал „Абанико“

Пепа ФИЛИНА Група от 26 певци и инструменталисти, обучаващи се в музикалните класове към Центъра …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.