четвъртък , 25 април 2024

Петър Краевски – хуморът не е културен спам

„Берем душа, брането е икономическа дейност – очаквам и това да обложат с данък”, „Така се омешаха леви и десни, че станаха деви и лесни”.

Част от сатирата, поезията и прозата, които създава представи снощи Петър Краевски в Градска библиотека „Стоян Дринов”. Премерено чувство за хумор, уважение към стойностното литературно слово, страстта си към Втората световна война, разкри пред родната публика авторът, разказвайки и за активната си работа в медиите до 2006 година. Пиша много разнородно, сподели още Краевски, като разкри някои от ценните съвети, давани му от Радой Ралин – как стиховете да са звънки, за да е по-силна сатирата – „Бърка се в джоба на бедната нация, глоба след глоба – новата глобализация”.
За последната си книга „Операция „Райски газ” пловдивският писател посочи идеята при написването ѝ – 25 разкази, които да действат на читателя като смешния газ – първоначално ти става приятно, после започваш да се смееш и накрая заспиваш. Затова последните разкази били дълги и за лека нощ. Най-много от него има в романа му „Чат, или Сбогуване с Аркадия“, който пише, съобразявайки се с само със себе си. Интерактивният текст е микс от наратив и сатира, съпоставка на виртуалното с реалното, загатна още Краевски.
Сред спечелените от Петър Краевски награди са – Първа награда в категорията „хумористично предаване“ за сатиричното си шоу „Петкраски“ и специална награда в категорията „радиопредаване за етносите“ за предаването „Етно форум“ на международния конкурс „Сребърна вълна“, Албена, 2002; Националната награда „Светлоструй“ за най-добра поетична книга на извънстоличен автор за периода 2006-2008 за книгата му „Сомнамбул“ от 2006; Лауреат на логото „SMS поезия” в конкурса за поезия на НДК, 2006 г.; Първа награда на списание „Едно” за кратък разказ, 2007 г.

Вижте още

Кукери от с.Бъта привлякоха вниманието на туристическото изложение ”ВАКАНЦИЯ & СПА”

Днес в Централното фоайе на Интер Експо Център министърът на туризма Зарица Динкова откри официално …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.