Водещи новини

Епидемията „Ебола“ в Западна Африка е предизвикателство за глобалната сигурност

Огнищата на епидемията, предизвикана от вируса „ебола“ в Западна Африка, бяха подценени от международната общност. Те вече представляват предизвикателство за глобалната сигурност,

заявиха членовете на Европейския парламент в резолюция, гласувана вчера – 18 септември. Това съобщифа от Информационното бюро на Европейския парламент в България.
От официалното обявяване на епидемията на 22 март 2014 г. в Гвинея вирусът се е разпространил до четири други държави (Либерия, Нигерия, Сиера Леоне и Сенегал), заразявайки близо 4000 души и причинявайки смъртта на повече от 2000. Според Световната здравна организация през следващите три месеца броят на пациентите може да надмине 20 000 души. .
На фона на перспективата за социално-икономически срив в засегнатите държави, трябва да се обсъди възможността за разполагане на военни сили под знамето на ООН, както и да се ускори достъпът да съществуващи лечения, тревожат се евродепутатите.
Съществува спешна необходимост от финансови средства и от оперативен капацитет, включително от квалифицирани човешки и логистични ресурси, се заявява в резолюцията, която е приета с вдигане на ръка. Според членовете на ЕП следва да бъде разгледана и възможността за използване на военни и граждански сили под ръководството на генералния секретар на ООН.
Депутатите са подчертали, че засегнатите страни вече страдат от недостиг на храна и чиста вода и са изправени пред икономически срив поради нарушаване на търговията, отмяна на търговски полети и загуба на реколта, причинени от пандемията. Социалните вълнения, хората, бягащи от засегнатите райони, и хаосът подклаждат по-нататъшното разпространение на вируса.
Депутатите са приканили Европейската комисия да направи оценка на нуждите и да изработи планове, специфични за отделните държави, които да оценяват нуждите и да координират изпращането на здравен персонал, мобилни лаборатории, защитно облекло и оборудване и центрове за лечение. Държавите членки на ЕС трябва да координират полети и да създадат специални въздушни мостове. Резолюцията насърчава Африканския съюз да разгледа цялостен план за действие, тъй като кризата става все по-сложна и добива политически характер.
Графиците на клиничните изпитвания на съществуващите в експериментална фаза лечения срещу вируса ебола трябва да бъдат съкратени, смятат евродепутатите. Въпреки това, те настояват да се прави ясно разграничение между лечението и тестовете на ваксини — клиничните изпитвания на последните следва да отговарят на правилата, които са в сила.
Вирусът се разпространява от близък контакт със заразен чрез телесни течности като пот, кръв и клетки. Около 90 на сто от заразените умират.
СИМПТОМИТЕ на ебола са близки то тези на грипа и включват треска, отпадналост, болки в мускулите, главоболие, възпалено гърло, повръщане, диария, обрив, а накрая – кървене и смърт.

Вижте още

Премиерът на РБългария защити розовото масло в Брюксел

Министър-председателят на РБългария акад. Николай Денков категорично защити българското розово масло и останалите натурални етерични …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.