Водещи новини

Македонски на работна среща по подхода ЛИДЕР

Изпълнителният директор на Местната инициативна група „Панагюрище, Стрелча, Лесичово” участва в работна среща, провела се в края на миналата седмица в Правец.

На нея са присъствали представители на Управляващият орган на Програмата за развитие на селските райони 2007 – 2013 г., Държавен фонд „Земеделие”, Разплащателна агенция и Местни инициативни групи.
Новият програмен период на Европейския съюз – 2014-2020, година е бил сред основните акценти, като е било подчертано продължаване прилагането на подхода ЛИДЕР (Връзки между дейностите за развитие на селските райони) като задължителен елемент. Очакванията на експертите са, че подготвителният период ще започне през 2016 година, тъй като 2015 година ще бъде нулева. Средствата, които местните общности ще имат възможност да усвояват чрез местните инициативни групи в цяла Европа ще бъдат два пъти повече от предходния програмен период. В зависимост от населението на съответната територия на дадена МИГ, ще бъдат отпускани и средствата за изпълнение на новите стратегии за местно развитие – за територии с до 15 000 души – 1 милион евро, за територии над 15 000 души – 3 милиона евро. Прогнозите са, че новите МИГ-ове, които трябва да отново да се конституират ще бъдат вече около 50.
Македонски подчерта, че ЛИДЕР е доказал ефективността си в цяла Европа и затова от пожелателен елемент в началото на 90-те години на миналия век, когато стартира, от 2007 година вече е задължителен.
В периода 2014-2020 г. местните инициативни групи ще получават финансиране от четири фонда: Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, Европейския фонд за морско дело и рибарство, Европейския фонд за регионално развитие и Европейския социален фонд, а конкретната преценка ще се прави според нуждите и потенциала на териториите.

Вижте още

„ОПТИКС“ АД за поредна година сключи дарителски договори с Община Панагюрище и Община Стрелча

По традиция всяка година „ОПТИКС“ АД подкрепя събития и дейности в сферата на културата, образованието …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.