Водещи новини

Учителят на годината Снежа Симеонова: Системата трябва да мотивира учениците да искат да знаят

-Какво са за Вас училището и преподаването?


-Учителят дава правилни отговори и точни съвети,

помага, възпитава и регулира начина на възприятие на обществото у оформящите се активни граждани на обществото. Те са пазителите на детските усещания и надежди, знаят как внимателно да отстраняват объркванията. Философията на учителската професия е разбрана от всеки ученик, родител, от всеки нуждаещ се от знания, с потребността да променя и обогатява света, а идеите, благодарение на твоите учители, стават реалност.

Като какъв определяте подхода си към учениците си? На какво се стремите да ги научите?  
-Стремя се да ги науча да бъдат амбициозни, търсещи знания млади хора, отговорно да работят в екип и да имат самочувствие, когато им се наложи да използват чуждия език.

Нуждае ли се образователната система от реформа или настоящият модел има достатъчно положителни страни?
-Образователната система, разбира се, има нужда от реформи и най-вече от това да мотивира учениците сами да искат да знаят и могат повече.

-Изпитвате ли удовлетворение от работата си на Учител?
– Вече 22 години работя като учител, не мисля, че мога да правя нещо друго.
Винаги съм се водила от идеята, че образованието е не само държавен приоритет, но и кауза. Смятам, че наградата „Учител на годината“ е морално удовлетворение, което заслужава всеки учител, защото с толерантност и разбиране подкрепяме и помагаме на учениците, за да се справят с предизвикателствата на необятното.
          
-Какви са мечтите Ви в личен и професионален план?
-Това, което пожелавам на всички мои колеги, а и за себе си, е здраве, творческа амбиция и бъдещи успехи!

Снежа Симеонова – стабилност и висока класа 

Веска БАРОВА,
директор на СОУ „Нешо Бончев”
През настоящата година издигнатите от ПС на СОУ „Нешо Бончев“ номинации за „Учител на годината“ са на учители, които могат да бъдат квалифицирани като „здравите невидими основи на учителския колектив“. Това са онези необходими хора, за които не се сещаш веднага, когато бъде поставен въпросът за награди, но болезнено усещаш тяхната липса, когато ги няма. Те дават сигурност на ръководителя и са гаранция, че подкрепеното от тях управленско решение е правилно.
Снежа Симеонова е от хората, които привличат ученици, авторитет са за училището и подпомагат колегите си в техните инициативи, подпомагат младите учители и са опора за ръководството. Снежа Симеонова е учител, който неизменно се асоциира с високо качество на образованието, със стабилност в преподаването, с устойчивост на професионалното поведение, с висока класа в общуването, с липса на каквато и да е инертност и каквато и да е податливост на дилетантски внушения, относно образованието и възпитанието на подрастващите. Тя е от колегите, които бяха в основата на промяната облика на училището в последните десет години. Тя е от малцината учители по английски език, които, давайки висококачествено чуждоезиково образование, помогнаха за създаването и отстояването на профилираните паралелки по АЕ в СОУ „Нешо Бончев“.
Благодарение на Снежа Симеонова и още няколко учители по езика, много от панагюрските деца продължиха образованието си в родния град. Тя е важна част от колектива, която авторитетно защитава високото качество и дава сигурност за жизнеността на взетите от Педагогическия съвет решения.


Вижте още

Ние сме мястото, където ще се зароди новият свят, убедена е писателката Румяна Халачева

На 12 декември в Общинска библиотека „Стоян Дринов”в Панагюрище се проведе среща с Румяна Халачева, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.