Водещи новини

Учителят на годината Елена Савова: Всички хора си спомнят думи, казани от учителя им

– Г-жо Савова, кое обичате най-много в работата си като педагог и кое бихте искали да промените?

– Обичам общуването с младите хора.

Предизвикателствата в класната стая, които не позволяват застой. Обичам успехите на учениците си. Обичам всичко, заради което работя като учител.
Бих искала да променя всички обстоятелства, които превръщат учителя в администратор: най-напред излишната бумащина; празнотата и в известна степен непрозрачността в комуникацията между учители и министерство.

– Какво са за Вас училището и преподаването?
– Училището не е само място, където се обучават децата, това е тяхната територия. Тук те формират голяма част от личностните си и социалните си умения.
Преподаването не е лесна работа, особено когато става въпрос за деца. Изисква се голяма доза творчество, за да бъде ученето вълнуващо, а не просто механично натрупване на знания.
Работата на учителя е много важна и отговорна. Всеки ден казваме неща, които могат да оставят трайно впечатление у децата. Всички хора си спомнят думи (позитивни или негативни), казани от учителя им.

– Като какъв определяте подхода си към учениците си? На какво се стремите да ги научите?
– Стремя се да ги науча да преодоляват собствените си ограничения, да вярват в себе си. Днешните ученици са умни. Разполагат с огромни ресурси за получаване на информация. Имат различни интереси и различна мотивация за учене. И в същото време са деца или юноши, с характерните за възрастта си особености. Опитвам се да се съобразя с всичко това.

– Нуждае ли се образователната система от реформа или настоящият модел има достатъчно положителни страни?
-От години се говори за реформа в образованието, но се правят само промени, които са частични и недостатъчни.

– Изпитвате ли удовлетворение от работата си като Учител?
– Да, иначе бих работила нещо различно.

– Какви са мечтите Ви в личен и професионален план?
– В професионален план мечтая за истинска реформа в образованието. В личен план – всички хора удивително си приличаме по отношение на желанията и мечтите си, различаваме се само в реалността.

Дриновските учители показват пътя за сбъдване на мечтите
Богдана ШИШКОВА,
Учител на годината за 2012-та

За мен г-жа Стефанова и г-жа Савова са учители, които успяват с всеотдайност, изключителни знания и подход да посеят в децата ни семенцето на любовта към учението, да открият техните таланти и да им покажат пътя към сбъдване на мечтите им!
Пожелавам на колегите си един по-светъл, по-красив и по-толерантен свят! Нека още много години да даряват на своите възпитаници богатството на знанието, както винаги с много усмивки, въображение и всеотдайност!

Вижте още

Ние сме мястото, където ще се зароди новият свят, убедена е писателката Румяна Халачева

На 12 декември в Общинска библиотека „Стоян Дринов”в Панагюрище се проведе среща с Румяна Халачева, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.