Водещи новини

Еколози поискаха ликвидиране на стари щети

Повече от два часа продължиха дебатите, част от общественото обсъждане за разработване на участък „Лиса могила” от „Асарел-Медет” АД.

От една страна, представители на екологични организации се обявиха против, а от друга кметове на населени места, представители на фирмата и екипа, изготвил доклада за Оценка за въздействието върху околната среда, представители на миньорските синдикати в КТ „Подкрепа” и КНСБ разясняваха точността на доклада за ОВОС и спазването на екологичните норми. Основната теза на Васил Къдринов от „Сдружение за аграрни и екологични проекти – Гео” Пловдив, Константин Дичев, представил се като част от ГБ БОП – Гражданско движение за борба с организираната политическа престъпност, и Николай Петков от „Зелени Балкани” бе, че съществуват редица стари нерешени проблеми и те трябва да бъдат решени. Кирил Ценев от политическа партия „Зелените” попита не се ли касае за две отделни находища, нищо че се изтъквала близостта със съществуващото. Изпълнителният директор на „Асарел-Медет” АД д-р инж. Лъчезар Цоцорков бе категоричен, че въпросите със старите замърсявания трябва да са към държавата и припомни за въведената мониторингова система за реки в района, чрез която 24 часа в денонощието кметовете от общината могат да наблюдават съответните показатели. По настояване на еколозите бе обещано, че достъп до системата ще бъде осигурен и в интернет. Цоцорков подчерта, че няма и никой повече да не очаква да има отклонения в околната среда, причинени от „Асарел-Медет”. Изпълнителният директор на дружеството цитира и данни за регистрирани онкологични новообразувания на жителите от общината, сравнена с тази в областта и страната за 2011 година, доказващи че в района показателите не са по-високи и дори работещите в „Асарел-Медет” АД са седем пъти по-здрави от средното за страната.
В лично качество се изказа Веселина Зумпалова-Ралчева, която припомни активните действия отпреди няколко години за недопускане на отглеждането на генномодифицираните храни в България и основаната Асоциация на биопроизводителите, чийто пръв председател стана тя. Очаквах сблъсък на експерти, очаквах аргументи и факти, но останах неприятно изненадана от некомпетентността на представителите на екологични организации, заяви Ралчева и допълни: „Не чухме нито един факт!“
От отговорите на поставени въпроси стана ясно, че предварителните дейности по разработване на участъка ще отнемат около 5-5,5 години, строителството около 1,5 година, а същинската експлоатация се очаква около 7 години след това, че капацитетът на настоящото хвостохранилище е достатъчен да поеме и незначителните
 количества от „Лиса могила”.
За защитаващите разработването на новото находище най-голямото доказателство за безопасността му е, че децата и внуците им живеят и работят в Панагюрския район.

Вижте още

Община Панагюрище БЛАГОДАРИ на жителите си за съпреживяното на Трети март

Уважаеми жители на община Панагюрище, Благодарим Ви за съпричастността и споделеното вълнение на националния празник …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.