Обществено обсъждане за участък „Лиса могила” на „Асарел-Медет” АД

При препълнена зала на 29 ноември в Община Панагюрище се проведе обществено обсъждане на Доклад за оценка на въздействието върху околната среда относно добива и първичната преработка на метални полезни изкопаеми – медни руди.

Инвестиционният проект е на „Асарел-Медет” АД и касае участък „Лиса могила”, намиращ се в непосредствена близост до основния рудник на компанията. Общественото обсъждане продължи 3 часа и 15 минути, бе водено от Александър Чобанов, директор на „Човешки ресурси” в дружеството, и основният дебат бе между представители на екипа от „ПОВВИК” ЕАД, автори на доклада за ОВОС, представители на най-голямата фирма в пазарджишки регион – от една страна, и представители на екологични организации, от друга.
Инвестиционното предложение, представено от прокуриста Иван Дончев, предвижда максимална годишна производителност от 860 000 тона руди, което представлява около 6% от годишната производителност от основното находище, с чиито руди ще бъдат смесвани рудите, добивани на новия участък „Лиса могила”. Производствената дейност в него ще се извършва чрез изграждане на открит котлован, който ще е сателитен на основния рудник. Не се предвижда изграждане на нова обогатителна фабрика, както и нови съоръжения за депониране на минни отпадъци. Ще бъдат изградени съвременни хидротехнически съоръжения за предотвратяване на замърсяване на водите в района и надежден мониторинг на компонентите на околната среда. Предвижда се откриването на 40 нови работни места, както позитивен ефект върху бизнес климата на общината, включително и концесионните отчисления, подчерта Дончев.
Светла Трайчева, ръководител на екипа, изготвил доклада за ОВОС, поясни, че концесионната площ е 1,77кв.км, а същинската, от която ще се извършва добивът, е още по-малка. Въздействието, което ще окаже бъдещото находище, ще е в рамките на нормативните изисквания на страната, заключи г-жа Трайчева. Подобно бе и заключението на доклада за оценка на съвместимост между инвестиционното предложение и защитената зона „Средна гора”, в която има включени диви птици. Николай Караиванов обясни, че е възможно краткосрочно слабо отрицателно въздействие върху определени видове.
Общинска администрация – Панагюрище подкрепя доклада за ОВОС, каза кметът Никола Белишки, представяйки становището на общината. Градоначалникът допълни, че са спазени всички изисквания и предложението ще допринесе за бъдещото икономическо развитие на общината. Положителни бяха и оценките, дадени от кмета на с. Оборище Милко Ангелов и от кмета на с. Бъта Георги Александров.
Преди старта на обсъжданията Чобанов обясни, че до момента постъпилите писмени становища са били девет: от Българската минно-геоложка камара, клъстер „Средногорие”, Ловно-рибарско дружество „Глиган”, Туристическо дружество „Бунай”, кметствата на селата Попинци и Баня, и от Историческия музей.

Вижте още

Община Панагюрище БЛАГОДАРИ на жителите си за съпреживяното на Трети март

Уважаеми жители на община Панагюрище, Благодарим Ви за съпричастността и споделеното вълнение на националния празник …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.