Песимисти сме, но подкрепяме борда и членството в ЕС

Негативните оценки за положението в страната са се повишили до безпрецедентно високо ниво за последните 6 години. Същевременно обществената подкрепа за членството в ЕС и политиката за финансова стабилност не е разколебана, а нагласите в защита на демокрацията като ценност се увеличават.

Това сочат данните от национално представително изследване на общественото мнение, осъществено от Институт „Отворено общество” – София, сред 1155 души в периода 5-16 юли 2013 г. Според изследването в обществото съществува превес на настроения в подкрепа на продължаващите втори месец граждански протести срещу правителството, но те не са съпроводени със съществени промени в електоралните предпочитания.
В периода 2008-2013 г. изследванията на общественото мнение, провеждани от Институт „Отворено общество“ – София, показват наличието на трайни негативни оценки за общото състояние на страната. Спрямо този предходен период, през юли 2013 г. се наблюдава рязко повишаване с 15% на дела на лицата, които определят
положението в страната като „непоносимо, нетърпимо”.
В сравнение с данните от 2012 година, за преобладаващата част от образованите жители на големите градове, заетите и на тези със сравнително високи доходи, най-важни остават реформите за повишаване на доходите, гарантиране на качествени здравни услуги и икономически растеж. През 2013 към тези сфери се присъединяват убедително и образованието, социалната политика и енергетиката. 
Подкрепата за системата на валутен борд в страната остава традиционно висока, а в  сравнение с данните от юли `2011 тя се увеличава с над 10% и достига до най-високото си измерено ниво за последните 6 години. На практика подкрепящите борда са мнозинство сред всички наблюдавани социални групи, както и сред симпатизантите на всички значими политически партии.
Около 70% от анкетираните изразяват по-скоро или напълно положителна оценка към членството в ЕС, едва 19 % не одобряват членството, а около 12% не изразяват отношение по въпроса. Делът на хората, които одобряват членството на страната почти съвпада с дела на тези, които биха подкрепили присъединяването на България, ако този избор трябваше да бъде направен сега. Като най-голямо предимство на членството на България в ЕС се откроява наличието на възможности за повече работа (27%). След него по значимост се нарежда свободата за предвижване – повечето възможности за пътуване в чужбина са посочени от приблизително от една пета от анкетираните лица (19%). На трето място хората подреждат достъпа до Еврофондовете. 
Пред „Гардиън” политологът Иван Кръстев коментира: „Финалната поука от протестите, довели до изборите по-рано тази година, е, че народните протести могат да променят почти всичко, но не и начина, по който народът гласува. Ако протестите не излъчат политически алтернативи, които народът да е готов да подкрепи, то те са обречени да останат обикновени мимолетни епизоди, за които някой ден участниците в тях ще си спомнят с носталгия.
Но дори и проваляйки се, протестите успяват. Последното допитване до общественото мнение посочва, че след почти два месеца на протести българската подкрепа за демокрацията и за ЕС се е повишила. А именно позицията на Брюксел и на по-големите европейски столици кара протестите в България да изпъкват на фона на сегашната протестна вълна в Европа.”

Вижте още

Премиерът на РБългария защити розовото масло в Брюксел

Министър-председателят на РБългария акад. Николай Денков категорично защити българското розово масло и останалите натурални етерични …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.