вторник , 30 април 2024
Водещи новини

Откриха читалищната учебна година с двудневен пътуващ семинар

В рамките на двудневен пътуващ семинар се състоя церемония по откриване на Читалищна учебна година 2023-2024 за Регионалната мрежа от читалища – Пазарджик. Темата на семинара „Читалищата – развиваща се добра практика за опазване живото наследство на България, с признание от ЮНЕСКО“ предизвика широк интерес сред Регионалната читалищната колегия, представители на местните общности и самоуправление, съмишленици и приятели на читалищата. И в двата дeна залите за среща и занимания бяха препълнени. Организатор на събитието беше Читалищният експертно-консултантски център за областта, представян от Радка Енчева-Кочева.

За да приветстват участниците във форума и изкажат признание към труда на заетите  в читалищата, форума уважиха областният управител на Пазарджишка област  Валентина Кайтазова и кметове на кметства от региона.

         Домакини на събитието бяха читалищата: „Просвета-1911“ в с. Розово и „23-ти Април 1876 – 1909“ в с. Равногор заради приноса си в опазването на живото културно наследство на района. Изненадващо признание за Групата за автентичен фолклор на Розовското читалище, дойде с Диплом от Инициативния комитет на Националния фолклорен фестивал – „Драгиново 2023“ за съществен принос в опазване на автентичното песенно наследство на с. Розово. Висока оценка за усилията и приноса на читалищните самодейците и местните хора на Розово в опазване, популяризиране и предаване на локалното живо културно наследство и за достойно изпълняван дълг към идните поколения и бъднините бяха грамотите от губернатора на Пазарджишка област Валентина Кайтазова.

За участие във фотоконкурса на ЮНЕСКО „Wiki обича да опазва живото наследство на Европа“, със снимки от предаване на рецептата за традиционната розовска „траана“ – от ритуал по приготвянето й, пресъздаден от местното читалище. Наградени бяха носителите на умението Мария Вангелова, Стойка Керенчева, операторът-фотограф Валентин Благоев, читалищният секретар Васка Спасова и председателят Мария Млечкова. В семинарната програма гост-лектор беше операторът Валентин Благоев, фотограф на снимките за фотоконкурса на ЮНЕСКО.  

Вижте още

Рекорден брой участници ще има на Националния фестивал „Родолюбие“ в Панагюрище

На 20 и 21 април  в Панагюрище ще се проведе XIХ-ото издание на Националния фестивал …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.