Водещи новини

НОИ разкри поредна схема за източване на общественото осигуряване

Поредна схема за източване на фондовете на общественото осигуряване е разкрита от служители на Националния осигурителен институт. МВР вече работи по установяване на  фактите, съобщава БНР. Разплитането на схемата тръгва от подаден сигнал за фирма фантом с фиктивно осигурени работници. За един от тях е поискано плащане на обезщетение за болест в голям размер.

Проверката на НОИ установява, че дружеството, което осигурява лицето, не превежда осигурителни вноски, собственикът е малоимотен и неграмотен, няма регистрирани фискални устройства и няма търговски обект. „Чрез анализа на данните се достига до голям кръг от търговски дружества и лица, които са собственици на капитала на много дружества, средно по 20, а имаме и случаи, в които един човек „притежава“ 100 фирми. В един от случаите е установен тотален абсурд да се подават данни за осигуряване месеци след смъртта на титуляра на квалифициран електронен подпис, който е едноличен собственик и управител на съответната фирма“, коментира експертът на НОИ Георги Терзийски.

НОИ подава сигнал до МВР, задържани и разпитани са над 20 лица. Някои от тях си признават, че изобщо не са работили в тези фирми. Като резултат от предприетите действия  са спирането и възстановяването на нерегламентирани плащания на ориентировъчна стойност около 400 000 лв., казва г-н Терзийски.

Вижте още

ВрИД кметът на община Панагюрище Петър Каменски: Слава на героите от Април 1876-та година!

         Уважаеми жители и         гости на община Панагюрище, Април 1876 г. винаги ще ни …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.