събота , 20 април 2024
Водещи новини

Белгийско приложение за езиково обучение на бежанци печели първата награда на младежкия конкурс „Карл Велики“ за 2023 г.

Белгийско приложение за езиково обучение на бежанци печели първата награда на младежкия конкурс „Карл Велики“ за 2023 г.  Победителите в конкурса бяха определени от жури сред 26 младежки проекта, селектирани в различните страни от ЕС. На церемония в германския град Аахен на 12 май бяха обявени трите отличени проекта на европейско ниво. Първата награда от 7500 евро спечели езиковото приложение AILEM, което е разработено в Белгия за нуждите на бежанци и хора, търсещи убежище. Създателите се стремят да подпомогнат разбирателството и интеграцията на имигранти и са се допитали до тях при изготвянето на продукта. Приложението включва полезни фрази, истории и игри, които подпомагат езиковото обучение, както и възможности за осъществяване на контакт с други потребители.

Журито присъди второ място на два проекта, които получават парична награда от 3750 евро всеки.

Българският лауреат на Европейската младежка награда „Карл Велики“ за 2023 г. е проектът „Музикално обучение за украинските деца“ на Фондация „Музика за България“. Целта му е да помогне на украински деца и младежи на възраст между 6 и 24 години да преодолеят травмата от войната, като изразяват емоциите си чрез музика. По време на проекта над 2000 урока по музика са предоставени на над 30 украински деца, на които е осигурено и безопасно пространство, подкрепяща социална среда, приятелски настроени учители и достъп до музикално оборудване и съоръжения.

Боян Симеонов, който е част от екипа на Фондация „Музика за България“, сподели: Когато започна и бежанската вълна, искахме да допринесем с нещо и да сме полезни. Това, от което ние разбираме, е музиката и знаем как може да лекува и помага тя. Затова и не се поколебахме да отворим вратите си напълно безплатно за украински деца. (…)

Убедени сме, че заниманията с музика им помогнаха да преодолеят по-лесно травмата от войната и да се интегрират по-добре в новата социална среда. Музиката е ефективен начин да се откъснат от всекидневните стресиращи новини, които ги заливат от екрана, и ще им позволи да изразят вътрешния си емоционален свят. (…)

Продължаваме да обучаваме деца от Украйна. Отворени сме и сега да даваме безплатни уроци на всяко семейство, което ни пише с необходимост за стипендия. (…) Вярваме, че образованието е фундамента на едно общество, а културата − неговата орнаментика. Ние работим и в двете насоки паралелно.

Победителите в конкурса бяха определени от жури сред 26 младежки проекта, селектирани в различните страни от ЕС. На церемония в германския град Аахен на 12 май бяха обявени трите отличени проекта на европейско ниво.

Вижте още

Да загасим за 1 час осветлението в „Часът на Земята“!

Община Панагюрище се присъединява към поредното издание на най-мащабната глобална природозащитна инициатива „Часът на Земята“. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.