събота , 27 април 2024

СУБ  „Васил Левски”-  гр. Панагюрище почете паметта на майор-инженер Анатолий Полянков с поход „Непокорно смелите умират в полет”

„Всеки човек трябва да научи сам себе си какъв е смисълът на живота. Това не е нещо, което се открива. Това е нещо, което се извайва в душата.“ Пилотът, който завинаги „остана“ при звездите – АНТОАН дьо СЕНТ ЕКЗЮПЕРИ 
На 16 май 2003 г. загина 34-годишният майор-инженер Анатолий Полянков от 3-та изтребителна авиобаза „Граф Игнатиево”. Катастрофата стана при изпълнение на задача – зона, сложен пилотаж, на малка височина, със самолет МиГ-21 бис.
       Въвеждането на самолета в низходяща вертикална фигура на височина, която не осигурява безопасно извеждане на машината от фигурата в сложния пилотаж, е основната причина за катастрофата със самолет МиГ-21бис на 16 май. В съобщението на пресцентъра на МО се казва още, че разследващата комисия посочва като съпътстваща причина и количеството облачност в зоната за изпълнение на задачата, която закрива превишението на местността от над хиляда метра. Фактическата информация за заключението на комисията е събрана от средствата за обективен контрол на борда на самолета, наземните средства на летище Граф Игнатиево и радиолокационната информация от Ръководство на въздушното движение.
    Преди 20  години, в онзи ясен пролетен ден на 16 май 2003 година, около 13.15 ч., майор Анатолий Полянков – летец-изпитател,  с героичния си подвиг при изпълнение на служебния си дълг, написа безсмъртна страница в славната ни военна история и национална летопис. Така ни даде величав пример за родолюбие, чест, достойнство, патриотизъм, отдаденост и вярност на воинските ценности, проявявайки безпределна смелост, самоотверженост, професионализъм, благородство и упоритост. 
           На 13.05.2009 г. със заповед № 543 на командира на поделение 28000 с. Граф Игнатиево-  бригаден генерал Румен Радев, на отряд „Млад спасител” при СУБ „Васил Левски’, е присвоено името на инж. майор Анатолий Полянков.
         Отново е месец май. И отново в този прекрасен слънчев майски  ден към върха, заобиколени от зеленина,  дъхави цветя и горски здравец, където майор Полянков завърши последния си полет, са се устремили следовници от СУБ  „Васил Левски”-  гр. Панагюрище, с командир подполковник Михаил Неделев , като походът „Непокорно смелите умират в полет” е посветен на патрона на отряд „Млад спасител” -инж. майор Анатолий Полянков. 
         На възпоменанието бяха Женя Полянкова с болката в сърцето си по своя съпруг, заедно с двете му дъщери Ася и Ева, военнослужещи от 3-та Авиобаза с. Граф Игнатиево и много приятели.
       Паметникът на летеца-герой бе почистен от  учениците от СУБ, поели отговорност за обгрижването му.
       Възпоменанието  в гористата местност “Конска поляна” край Панагюрище, започна с рапорт на полк. Методи Орлов даден на бригаден генерал Николай Русев.
       В своето слово полк. Методи Орлов каза: 
       Връщайки се 20 години назад си спомняме за една от неговите черти – отстъплението при  изпълнение на всяка бойна задача, при каквито и да е обстоятелства, бе противно и невъзможно за неговата личност. Той бе човек с  железен характер, висока самовзискателност и дисциплина. Полк.Орлов припомни, че Анатолий Полянков преминава през длъжностите командир на звено, н-к щаб, командир на ескадрила. Много обича да чете, интересува се от новостите в авиацията, като се стреми към  собственото си усъвършенстване. Усмивката на Анатолий е като този слънчев майски ден и ние ще продължим да я носим в сърцата си.
     Животът за Анатолий е призванието-  да  гледаш само напред  и нагоре… Той знае, че мечтите издигат човека над земята! Не всеки може истински да полети, но всеки трябва да носи тази мечта, докато диша и живее. Това е повелята,  завещана от неговия баща полковник Тодор Полянков, който също е военен летец.  С приятели Анатолий откровено споделя: „От всичко на света най-много обичам България, защото за мен от Родината по-скъпо няма. За нея съм готов на всичко“! 
       Заупокойна молитва по случай 20 години от кончината му бе отслужена от отец Ангел Желязков от гр. Панагюрище.
       В знак на признателност бяха  поднесени венци и цветя от: съпругата Женя и двете му дъщери Ася и Ева, генерал Димитър Петров-командир на ВВС, бригаден генерал Николай Русев, полк. Методи Петров Орлов, от кмета на гр. Панагюрище Никола Белишки, от г-жа Цеца Плачкова от Военно окръжие гр. Пазарджик, целия летателен състав на под.28000 с. Граф Игнатиево от военнослужещи, приятели, колеги и ученици. 
       На почетна стража застъпиха военнослужещи от Авиобаза с. Граф Игнатиево и школници от СУБ „Васил Левски“ гр. Панагюрище – младши сержант школник Мартин Нонов, младши сержант школник Тодор Шишков, ефрейтор школник Гергана Струнджева и ефрейтор школник Никол Машонова. По късно младши сержант школник Мартин Нонов  сподели , че се гордее с това гласувано доверие да бъде на почетна стража и ще оправдае тази чест в училище като  бъде още по- мотивиран, като повиши успеха си и активно се включва във всички мероприятия. Младши сержант школник Тодор Шишков е решил: „От този момент, моето решение е, след завършване на образованието си, ще продължа в НВУ „В. Левски” гр. Велико Търново. В Българската армия смятам да се изградя като личност и вярвам, че ще го постигна,“
        На този връх майор Анатолий Полянков  даде ярък пример за родолюбие и изпълнен дълг към своето Отечество, но това не е последен полет над този връх! „Летците -изпитатели не умират, те отлитат” – това са думи на  един от асовете на българската  авиация.  Майор Анатолий Полянков отлетя в небесния въздушен отряд и оттам, заедно с други български летци-герои, пази небето на България.
        По този път крачи и 20 годишния курсант от ВВС с. Долна Митрополия Анатолий Юриев Луканов. Юри Луканов е най-близкият приятел на Анатолий. Когато на семейство Луканови се  ражда син, решено е той да носи името на Анатолий.
      „Отиде си един смел летец-непреходен символ на съвременната българска авиация-майор Анатолий Полянков. Той посвети живота си на авиацията, на небето и звездите. Като такъв ще го запомним-верен на себе си, верен на Българската армия, верен на България! Неговото дело остава и ще продължава да вдъхновява следовниците  от отряд „Млад спасител”, носещ неговото име и създаващ поколения смели мечтатели“. С тези думи завърши днешния урок по родолюбие подполковник Михаил Неделев. 
                                       Орлите  умират  в  полет…. 
                                  Дълбок поклон пред подвига!
                                                                  Подполковник Михаил Неделев

Вижте още

Мария Бегова ще получи общинската награда“Любородие“

Общинската награда за краеведческа дейност „Любородие“ ще бъде връчена на 19 април 2024 година от …

Един коментар

  1. Itís hard to find knowledgeable people for this subject, but you seem like you know what youíre talking about! Thanks

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.