Водещи новини
Народно читалище "Виделина -1865" в Панагюрище. СНИМКА: Архив на oshtepan.com

Предстои областно съвещание на читалищните дейци за годишните отчетни събрания

На 27 февруари Пазарджишкият читалищен център събира читалищните дейци на областно съвещание по въпроси, свързани с провеждане на годишните отчетни събрания, за методически насоки по процедура и частни казуси, за координиране на осъществяваните дейности в краткосрочен план и консултации около формирането на читалищната бюджетна рамка във времето до актуализация на субсидирането за държавно възлагани дейности.

Допълнителен повод за организиране на форума е проведената на 6 февруари Национална онлайн-среща на експертите от Регионалните читалищни центрове в страната с директора на Дирекция “Международно сътрудничество, европейски програми и проекти и регионални дейности“ в Министерство на културата д-р Силва Хачерян и екипа на Отдел “Регионални дейности“ там.

Оттук и другата цел на областното съвещание – представяне на регионално ниво на акцентите в националната политика към читалищата и по опазване на нематериалното културно богатство и съхраняване на традициите – с местни читалищни инициативи и чрез участие в Националната система “Живи човешки съкровища – България“.

Системата, обновена през 2022 г.,  освен възможност за попълване на Националната листа на нематериалното културно наследство( НКН) на 2 години, дава и възможност за перманентно изготвяне на кандидатури за вписване в Спешната листата за елементи, застрашени от изчезване, и в Листата на добрите практики в Регистъра за НКН.    

Читалищата целогодишно са заети с дейности за развитие на местните общности. Настоящият период е особено натоварен за тях поради многото зимни празници и инициативи в тази връзка, съчетан с едно сериозно отчитане на дейности и публични финанси: пред ръководните органи, общинските администрации, НАП, НСИ….

Като пространства за изява на сценични изкуства по места, в момента са и обект на анкетно проучване за картографиране на музикалния сектор в България, за да бъдат включени в базата данни, с търсене на възможности за развитие на наличния ресурс, поддържане и обогатяване на читалищните територии и предоставянето им като сцени за изява и популяризиране на българската култура. Проектът се осъществява от Българска музикална асоциация, с подкрепата на Културното министерство, чрез посредничеството на Регионалните центрове “Читалища“ в цялата страна.

ИНФОРМИРА: инж. Радка Енчева-Кочева, РЕКИЦ “Читалища“ – Пазарджик

 

Вижте още

„ОПТИКС“ АД получи високото отличие „Иновативно предприятие за 2023 г.“

Годишните награди на Съвета по иновации, дигитализация и нови технологии“ към Българската търговско-промишлена палата (БТПП) …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.