четвъртък , 25 април 2024
Водещи новини

ЦИК нанесе удар срещу демокрацията. Да защитим честността на вота с „Ти броиш“

Решението на ЦИК данните от машинното и хартиеното гласуване да се записват заедно в секционните протоколи е удар срещу демокрацията. Това заяви в ефира на Българското национално радио бившият народен представител Ивайло Мирчев. Той призова гражданите да се включат в платформата “Ти броиш” като застъпници или членове на СИК из цялата страна, за да противостоят на готвените манипулации. Броени часове след стартирането на “Ти броиш” записалите се участници вече са над 500.

Скандалната промяна по предложение на представител на БСП бе подкрепена от членовете на ЦИК, излъчени от ГЕРБ, ДПС и ИТН. Бившият министър на електронното управление Божидар Божанов обяви пред медиите, че “Демократична България” и “Продължаваме промяната” ще обжалват решението на ЦИК пред Административен съд София-град. Събитията доведоха и до остра реакция и оставка на Цветозар Томов като говорител на Централната избирателна комисия. Според него решението на колегите му е опасно, абсурдно и цинично, защото засекретява данните от машинното гласуване и представлява “манна небесна” за изборните мошеници. “Това е като да отключиш вратата на жилището си, за да не създаваш проблеми на евентуални крадци да разбиват ключалки”, заяви Томов.

Още вчера Антоанета Цонева от “Да, България” също алармира, че решението създава условия за колосален брой човешки грешки, недобросъвестни действия и невъзможност да се сравни машинният вот с показателите на флаш паметта от машината, която се предава в РИК. “Хартиената коалиция щурмува изборния процес със своите проксита в Централната избирателна комисия и явно няма да се спре пред нищо. Единствената бариера пред машинациите остава “Ти броиш”, каза още Цонева.

Според Божидар Божанов най-логично е разписките от машинното гласуване и хартиените бюлетини да се броят и отбелязват отделно, защото са с различен размер. Смесването им създава възможност както за масови технически пропуски, така и за умишлена подмяна на вота. “Ако се слеят резултатите от машинното и хартиеното гласуване, проверката за грешки и злоупотреби става невъзможна”, разясни бившият министър.

ИЗТОЧНИК: Пресцентър на Движение „Да, Бъългария“

 

 

Вижте още

Община Панагюрище съдейства за залесяване на 200 дръвчета

Норвежки клен, ясен и явор са основните видове дръвчета, които бяха засадени през изминалите почивни …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.