Водещи новини

24 май е – празник на светлината. Напред! Народността не пада там, дето знаньето живей!

На 24 май – Ден на българската просвета и култура, българинът отдава почит всички, които със своите знания, умения и дух създават блага,

търсят и откриват нови предизвикателства в науката.
На 24 май свеждаме глави и пред святото дело на братята Кирил и Методий. Отдаваме почит на всички просветители – от миналото и настоящето. Почитаме онези, които продължават да са бранители на българската култура и духовност.
Първите известни свидетелства за честването на празника са открити в арменска летопис от 1813 г., където се споменава за честване на светите братя на 22 май 1803 г. в Шумен. По-късно в своя „Календар вечний“ панагюрецът Велко Королеев вписва 11 май като дата за отдаване на почит на двамата Солунски братя.
За първи път на 11 май 1851 г. в епархийското училище „Св. св. Кирил и Методий“ в гр. Пловдив по инициатива на Найден Геров се организира празник на Кирил и Методий — създатели на глаголицата. Във възрожденската ни книжнина първите известия за празнуването на Кирил и Методий на 11 май се срещат в „Христоматия славянского язъка“ от 1852 г. на Неофит Рилски.
От 1863 г. 11 май се установява като църковен празник на светите равноапостоли Кирил и Методий. 
С въвеждането на Грегорианския календар през 1916 г. празникът, отбелязван от държавата и църквата, се чества на един ден – 24 май. След 1969 г. се провежда секуларизация чрез отделяне на църковния от светския календар. Затова днес в България съществуват два празника – църковен на 11 май и светски на 24 май.

Вижте още

Рекорден брой участници ще има на Националния фестивал „Родолюбие“ в Панагюрище

На 20 и 21 април  в Панагюрище ще се проведе XIХ-ото издание на Националния фестивал …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.