четвъртък , 28 март 2024

Православната църква чества паметта на Св.Панталеймон и Св.Седмочисленици

На 27 юли Православната църква почита паметта на Св. Пантелеймон и Св. Седмочисленици.

Св. Пантелеймон бил от град Никомидия (днес Измит на азиатския бряг на Мраморно море, Турция). Учил при знаменития тогава лекар Евфросин и след това станал придворен лекар на император Максимиан, който обаче заповядал да го съсекат, защото отказал да се поклони на езическите богове. Част от мощите на светеца се пазят в светогорския руски манастир „Св. Панталеймон”.
Още в първата българска държава почитта към св. Пантелеймон била голяма. Това показват двата манастира, носещи неговото име в Преслав и в Охрид, където били създадени също медицински школи.
На 27 юли се чества и успението на Свети Климент Охридски. Църквата е отредила този ден за паметта на Седемте славянски просветители: Кирил и Методий, Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий. За всеки един от тях в църковния календар има отделен ден, но в този ден те се празнуват заедно под името Седмочисленици.
Имен ден днес имат Пантелей, Панко, Панто, Климент.

Вижте още

Панагюрище отбеляза годишнината от рождението на Райна Княгиня

Днес Панагюрище отбеляза 168 години от рождението на Райна Попгеоргиева Футекова. Пред  паметника й на едноименния …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.