Досег с карвинг изкуството имаха ученици на художника Нистор Хаинов

По покана на учителя по изобразително изкуство Нистор Хаинов в Средно училище „Нешо Бончев“ гостува Мария Аргирова от Пловдив,

която от година и половина се е посветила на карвинг изкуството с парафин. Преди това 20 години се е занимавала с финанси – 10 години в банковата сфера и 10 години в частния бизнес. Решението за смяна на попрището взема бързо – като „любов от пръв поглед“, както тя самата го определи. Вижда клип в You Tube, намира хора, които да й покажат как става, и…  слага черта на финансите.
Разказва, че инвестицията не е малка, тъй като материалите са скъпи и не се намират в България. Карвинг техниката тепърва навлиза у нас и е позната най-вече в кулинарното изкуство.
Парафинът, който ползва Мария Аргирова за направата на удивителните свещи чрез карвинг, не е обикновен. Боите също са специални, но това не е бариера за нея, която би я отказала да се занимава с това, което й харесва.
Днес – 8 май, около 15 ученици на художника Нистор Хаинов (не само от СУ „Нешо Бончев“) имаха възможността да се докоснат до магията на творческия процес при използването на карвинг техника. Всеки един от тях изработи своята свещ уникат, която отнесе вкъщи в стилна опаковка, предоставена от Мария Аргирова. Тя има свой бутиков магазин в центъра на Пловдив, в който продава картини и продукти, направени чрез карвинг изкуство. 

Творческото преживяване на учениците бе част от програмата на групата
„Рисуването било лесно?“ в СУ „Нешо Бончев“ по проект „Твоят час“.


“Да усещам топлина в ръцете си, да създавам изящни и цветни форми, да се слея с творческия процес, това ме кара да се чувствам по-близо до Бог. Мисля, че, ако човек иска да се погрижи за собствената си душа, просто трябва да запали светлината в  себе си”, сподели Мария за новото си занимание.

Карвинг е изкуството да се правят декорации с извайване на различни форми чрез изрязване и издълбаване. Карвинг свещите навлизат все по-масово на нашия пазар и имат своите ценители, защото са ръчна изработка. Основна роля в технологията заемат цветовете, които се нанасят с многократни потапяния в боите, наслояващи се върху парафиновата основа. Съчетаването на цветове е избор на твореца.
След като се оцвети в боите, свещта се реже фино с нож и се декорира, преди парафинът да се втвърди. Причудливите форми трябва да бъдат изваяни в рамките да 10-ина минути, докато парафинът е все още топъл. След това обработката е невъзможна.
Започва се винаги отдолу нагоре. Когато обработката на парафина приключи, свещта се потапя отново във вода.


Вижте още

Рекорден брой участници ще има на Националния фестивал „Родолюбие“ в Панагюрище

На 20 и 21 април  в Панагюрище ще се проведе XIХ-ото издание на Националния фестивал …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.